REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odločitev o podelitvi plemiškega naziva »zločincu« Tonyju Blairu naletela na besen odziv javnosti

Odločitev o podelitvi plemiškega naziva »zločincu« Tonyju Blairu naletela na besen odziv javnostiTony Blair, nekoč... Vir: Twitter

Odločitev, da Tony Blair, nekdanji predsednik britanske vlade, ki je z lažnimi obtožbami popeljal Veliko Britanijo v nezakonito vojno proti Iraku dobi plemiški naziv, je na družbenih omrežjih naletela na ostre odzive.

Mnogi so nekdanjega premierja označili za 'vojnega zločinca', več kot 200.000 pa jih je doslej tudi podpisalo peticijo proti podelitvi naziva.

Tony Blair se že dolgo sooča s kritikami zaradi svoje odločitve, da skupaj z ZDA in še nekaterimi zaveznicami iz zveze NATO popelje Združeno kraljestvo v vojno zoper Irak in Afganistan.

Samo v Iraku je nato življenje izgubilo 179 britanskih vojakov in uslužbencev.

Škoda v Iraku pa se meri v milijardah dolarjev in stotisoče izgubljenih življenj, predvsem civilistov.

Peticijo proti podelitvi plemiškega naziva je sprožil Angus Scott.

V obrazložitvi o razlogih za peticijo je gospod Scott zapisal: »Tony Blair je povzročil nepopravljivo škodo tako ustavi Združenega kraljestva kot tudi samemu tkivu naroda. Osebno je bil odgovoren za povzročitev smrti neštetih nedolžnih civilistov in za sprožanje različnih spopadov. Že zaradi tega bi moral odgovarjati za vojne zločine.«

Tony Blair je na odločitev kraljice moral čakati več kot 14 let, toda tudi v tem primeru mnogi menijo, da bo naziv dobil  zločinec.

Vsi predsedniki vlad pred Blairom, razen enega, so sicer takšen naziv dobili takoj po odhodu s položaja.

Tony Blair je na odločitev kraljice moral čakati več kot 14 let, toda tudi v tem primeru mnogi menijo, da bo naziv dobil  zločinec.

Poleg vojn, ki so se neuspešno končale v Iraku in Afganistanu je bil Tony Blair tudi zagovornik napada na Srbijo in Črno goro.

Intervencija zveze NATO je bila sprožena leta 1999, po skonstruiranem incidentu v Račku, po katerem je Washington za pokol kosovskih Albancev, ki se v resnici ni zgodil, obtožil srbske oblasti.

Da Tony Blair ni dobil naziva že prej pa je morda kriv tudi napet odnos med njim in kraljico še iz časa, ko je vodil vlado.

Trenutni vodja laburistov, poslanec Keir Starmer je sicer pohvalil odločitev o dodelitvi naziva Blairu.

Na Twitterju so mnogi danes jasno izrazili svoje občutke.

Politični komentator Liam Young je zapisal: »Človek bi moral biti na zatožni klopi v Haagu. Kakšen sramoten dan.«

Drugi je dejal: »Prezir, ki ga britanska elita kaže do javnosti, še nikoli ni bil tako zgovoren kot v odločitvi, da Tonyju Blairu podeli najvišji viteški red. Milijon Iračanov mrtvih, tri milijone razseljenih, krvava sled do napadov sedmega julija. Kriv si, Tony!«

Mnogi zahtevajo prenovo sistema priznanj, en uporabnik pa ga je opisal kot primer »prijateljskih uslug.«

Tony Blair se že dolga leta sooča s kritikami zaradi vojne v Iraku, ki so dosegle vrhunec v uničujočem poročilu Johna Chilcota iz leta 2016.

V poročilu so preiskovalci zapisali, da je ugotovljeno, da je nekdanji britanski premier »pretiraval z dokazi o orožju Sadama Husseina«, (ki ga sploh ni bilo!) in »ignoriral miroljubna sredstva« pred »pošiljanjem vojakov v državo.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek