REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srednješolec toži šolo, ker so mu trenerji »s pico prizadeli verska čustva«

Srednješolec toži šolo, ker so mu trenerji »s pico prizadeli verska čustva«Kot pripadnik hebrejske verske skupnosti športnik trdi, da je trenerje obvestil, da ne je svinjine. Vir: Twitter

Nogometaš srednje šole iz Ohia toži svoje nekdanje trenerje in šolski okraj, ker naj bi ga kljub njegovemu verskemu prepričanju silili jesti - pico s (svinjsko) salamo.

Kot poroča AP je nekdanji športnik srednje šole Canton McKinley vložil tožbo zaradi kršitev človekovih pravic, v kateri trdi, da sta bili kršene njegova verska svoboda in ustavne pravice.

Kot pripadnik hebrejske verske skupnosti športnik trdi, da je trenerje obvestil, da ne je svinjine.

Toda kljub temu so mu trenerji »kot kazen zaradi zamude na vadbo izven sezone« naročili in ga silili, da poje pico, prekrito tudi s salamo.

Še julija so bili nato glavni nogometni trener na srednji šoli Canton McKinley in šest drugih trenerjev odpuščeni, potem ko so se prvič pojavile obtožbe.

Mestni odbor za izobraževanje je soglasno odločil, da ne podaljša njihove trenerske pogodbe, potem ko je starš najstnika razkril incident.

Pica margerita
Pica margerita. Vir: Twitter
Trenerji se niso zavedali, da je to kršilo njegovo versko prepričanje.

Sedem trenerjev pa je tožilo najstnikovega starša, njegovega odvetnika, šolske uradnike in druge - zaradi obrekovanja.

»Trenerji pravijo, da se je igralec sam odločil odstraniti salamo in jesti pico, ne pa alternativno hrano,« poroča AP.

»Niso se zavedali, da je to kršilo njegovo versko prepričanje.«

Peter Pattakos, odvetnik, ki zastopa trenerje, je za časnik The Repository povedal: »Ko je ta zgodba prvič izbruhnila lansko pomlad, smo takoj posredovali dokaze – vključno z izjavami več kot ducata očividcev –, ki kažejo, da so bile hude obtožbe, ki jih je izrekel igralec, češ da je jedel pico v nasprotju s svojim prepričanjem v resnici lažne in obrekljive.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek