REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA odsvetujejo potovanja v Ukrajino, Putin sporoča: »Ne bomo se umaknili, prišli so pred naš prag!«

ZDA odsvetujejo potovanja v Ukrajino, Putin sporoča: »Ne bomo se umaknili, prišli so pred naš prag!«Vladimir Putin. Vir: Twitter

Ruski predsednik Vladimir Putin je končal redno letno novinarsko konferenco, na kateri ves dan odgovarja na novinarska vprašanja.

Iz Washingtona medtem prihaja novica, da ameriško zunanje ministrstvo ameriškim državljanom zaradi resne nevarnosti vojaškega konflikta odsvetuje potovanja v Ukrajino.

Ameriška vlada je sporočila, da bi »ameriški državljani morali vedeti, da Rusija načrtuje veliko vojaško akcijo proti Ukrajini.«

Ruski predsednik se je že pred današnjim nastopom pred novinarji mudil na kolegiju ruskih obrambnih sil, po katerem je na kratko ocenil tudi razloge, ki so pripeljali do zaostitve odnosov z zahodnimi državami in ZDA.

Dejal je, da je Rusija pripravljena na vse izzive, naštel glavne vojaške grožnje državi in ​​določil prioritete pri nadaljnjem razvoju oboroženih sil države.

»Kot veste, sem predsedniku Združenih držav predlagal, da začnemo pogajanja, da bi sklenili konkreten dogovor, ki bi izključil nadaljnjo širitev zveze NATO proti našim mejam in blokiral razporejanje ofenzivnega orožja v državah okoli nas. Osnutek tega sporazuma smo jim že poslali. Potrebujemo dolgoročna pravno zavezujoča jamstva, čeprav jim je nemogoče verjeti, saj Američani zlahka odstopajo od vseh mednarodnih sporazumov, ki jih ne zanimajo več. Ampak tako bi imeli vsaj nekaj,« je poudaril Putin.

»Pod kakšnim izgovorom je bila bombardirana Jugoslavija? Se je to morda zgodilo zaradi sankcij Varnostnega sveta? Kje je Jugoslavija in kje so ZDA? Uničili so državo. Ja, tam je bil notranji konflikt, imeli so svoje težave, a kdo Američanom daje pravico bombardirati eno evropsko prestolnico? Nihče.«

Po Putinovih besedah ​​ruski osnutek sporazuma z ZDA in zvezo NATO o odpovedi namestitve ofenzivnega orožja v vzhodni Evropi in zaustavitvi širitve zavezništva na vzhod ni ultimat, vendar bodo morali Washington in njegovi zavezniki razumeti resnost stanja.

Ruski predsednik je spomnil na devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so Američani na tisoče kilometrov stran od svojega ozemlja izvajali krute napade brez kakršnega koli odziva Varnostnega sveta OZN.

»Pod kakšnim izgovorom je bila bombardirana Jugoslavija? Se je to morda zgodilo zaradi sankcij Varnostnega sveta? Kje je Jugoslavija in kje so ZDA? Uničili so državo. Ja, tam je bil notranji konflikt, imeli so svoje težave, a kdo Američanom daje pravico bombardirati eno evropsko prestolnico? Nihče!« je spomnil Putin.

»Enostavno so v ZDA sprejemali takšne odločitve, njihovi sateliti pa so jim sledili in izvajali vse, kar so jim rekli. Tukaj je njihovo mednarodno pravo. Delajo, kar hočejo. Vendar to, kar zdaj počnejo na ozemlju Ukrajine, kar poskušajo narediti ali celo načrtujejo, ni na tisoče kilometrov stran od naših meja, pač pa je pred našim pragom. Morajo razumeti, da se mi preprosto nimamo kam umakniti,« je opozoril predsednik Rusije.

»Zahodne sile ustvarijo krizo, nato pa predlagajo 'kompromis', ki za drugo stran pomeni odpoved od dela njenih legitimnih interesov. Enako delajo z nami, s Kosovom – ne ponujajo pravega, ampak lažnega kompromisa in na koncu se zgodi, da napredujejo, mi pa se umaknemo… Enako poskušajo narediti z Rusijo, le da je veliko močnejša država z imperialno tradicijo, ki se jim zna zoperstaviti,« je dodal.

Po Putinovem mnenju oboroženi spopadi in prelivanje krvi - niso izbira Rusije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek