REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sramota na dan človekovih pravic: Britansko sodišče dovolilo izročitev Assangea ZDA, se bosta oglasila Janša in Pahor?

Sramota na dan človekovih pravic: Britansko sodišče dovolilo izročitev Assangea ZDA, se bosta oglasila Janša in Pahor?Svoboda za Juliana Assangea! Vir: Twitter

Višje sodišče v Londonu je v petek v pritožbenem postopku razveljavilo zavrnitev izročitve ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea ZDA.

Na januarja sprejeto sodno odločitev so se pritožile ZDA in sodišče je zdaj njihovi pritožbi ugodilo.

Britansko sodstvo bo moralo o ameriški zahtevi za izročitev odločati ponovno.

Washington želi soditi 50-letnemu Assangeu zaradi objave zaupnih dokumentov in posnetkov v zvezi z vojnama v Iraku in Afganistanu, ki so razkrili številne vojne zločine Združenih držav Amerike in ameriških zaveznikov po nezakoniti agresiji na Irak.

Le kako je lahko pošteno, kako je lahko pravično, kako je sploh mogoče predati Juliana prav tisti državi, ki je načrtovala njegov uboj, se je vprašala njegova partnerica Stella Moris.

Britanska sodnica je januarja zavrnila ameriško zahtevo za izročitev Assangea, a so se odvetniki ZDA pritožili.

Sodnica je izročitev Assangea zavrnila, ker da zaradi pogojev, ki bi ga čakali v zaporu v ZDA, obstaja tveganje, da bi storil samomor.

Odvetniki ameriške vlade so v pritožbi navedli, da sodnica ni dala zadostne teže drugim strokovnim pričanjem o duševnem stanju Juliana Assangea.

Na dvodnevni obravnavi v oktobru so poleg tega poskušali prepričati sodišče, da v ZDA ne bi bil zaprt v izolaciji v najstrožje varovanih enotah zapora ter da bi bil deležen ustreznega zdravljenja.

Sodniki so tudi ignorirali podatke o tem, da so najvišji ameriški politiki načrtovali ugrabitev in celo uboj Assangea, kar vzbuja velik dvom v to, da bi bil v ZDA lahko deležen pravičnega sojenja.

Dvojica sodnikov višjega sodišča v Londonu je sprejela zagotovila ameriške strani, da niti pred sojenjem niti po morebitni obsodbi Assange ne bi bil deležen najstrožjih možnih pogojev bivanja v zaporu.

Toda pri tem so popolnoma ignorirali stališče, sprejeto v okviru OZN, kjer so ocenili, da je pripor Juliana Assangea - nezakonit.

Kot je zapisal eden od komentatorjev, bi Združeno kraljestvo, če bi bilo delujoča demokracija, v ZDA izročile princa Andrewa, izpustile pa Juliana Assangea.

Tako pa ščitijo pedofile in zapirajo tiste, ki govorijo resnico.

Sodniki so tudi ignorirali podatke o tem, da so najvišji ameriški politiki načrtovali ugrabitev in celo uboj Juliana Assangea, kar vzbuja velik dvom v to, da bi bil v ZDA lahko deležen pravičnega sojenja.

Ob tem želijo soditi Assangeu tudi po t. i. »vohunskem zakonu« iz časov prve svetovne vojne (1917), ki izenačuje novinarsko delo in vohunstvo ter je v nasprotju s številnimi mednarodnimi konvencijami.

Primer se sedaj vrača na sodišče nižje stopnje v ponovno odločanje.

Julian Assange v veleposlaništvu Ekvadorja  Vir: Pixsell
Julian Assange. Vir: Twitter

Julianova partnerka Stella Moris, s katero ima dva otroka, ki očeta še nikoli nista videla na svobodi je že napovedala, da se bodo »na to odločitev pritožili takoj, ko bo mogoče.«

Ustanovitelj WikiLeaksa se tako zaradi objave 500.000 zaupnih dokumentov, ki so razkrivali številne vojne zločine in kršitve mednarodnega prava ZDA, Velike Britanije in drugih zaveznic obeh držav v zvezi z vojnama v Afganistanu in Iraku sooča z 18 točkami obtožnice.

V primeru izročitve, sojenja in obsodbe mu lahko grozi do 175 let zapora.

Še posebej sramotno je, da pri pregonu Assangea po Trumpovi administraciji, ki ga v nasprotju s pričakovanji naposled ni pomilostila vztraja tudi Bidnova, ki se v tem pogledu prav nič ne razlikuje od prejšnje.

Se bosta oglasila tudi Pahor in Janša? Ampak seveda se ne bosta; dvoličneži in politikanti majhnega formata zmeraj vidijo samo eno, svojo plat medalje... EU, ki ob tem molči, pa si s tem sama dela medvedjo uslugo, saj z molkom ob izživljanju tudi evropskih držav nad Assangeom izgublja kredibilnost za kritiko postopkov drugih držav do kritikov oblasti.

V priporu je sicer Assange že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta.

Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Tja se je zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi očitno lažnih obtožb zaradi domnevnega posilstva (v resnici - seksa brez kondoma), ki so jih medtem že opustili.

Dobil je ekvadorski politični azil.

Toda na koncu so ZDA s številnimi ekonomskimi in obveščevalnimi pritiski uspele zlomiti Ekvador, da je Assangeu preklical azil.

Nato pa so ga iz veleposlaništva odvlekli v zapor britanski policisti.

Medtem so se o odločitvi britanskega pritožbenega sodišča že izrekli številni komentatorji po svetu.

Zadovoljni so le politiki v ZDA, večina znanih osebnosti pa odločitev britanskega sodišča obsoja.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je opozorila, da je bila sramotna odločitev sprejeta na mednarodni dan človekovih pravic.

»Ta sramotna sodba v okviru političnega postopka zoper novinarja in javnega delavca je še en vidik krvoločnega pogleda na svet anglosaksonske dvojice. Zahod je res dostojno proslavil mednarodni dan človekovih pravic in konec 'vrha za demokracijo,'« je napisala Zaharova na svojem Telegram kanalu.

Assange in otroci
Stella Moris in Julianova sinčka. Vir: Twitter

»Sramotno je v vseh pogledih, da želi Združeno kraljestvo izročiti Juliana Assangea ZDA, državi, kjer so najvišji uradniki domnevno načrtovali, da bi ga ugrabili ali celo ubili«, je za RT povedala glavna urednica WikiLeaksa.

»Tukaj imamo opravka z državo, v kateri so posamezniki na najvišji ravni ... v Cii in Beli hiši razmišljali o ugrabitvi ali umoru Juliana Assangea,« je opozorila Kristinn Hrafnsson, pri čemer se je sklicevala na poročilo Yahoo News, ki podrobno opisuje lov ameriške vohunske agencije CIA na Assangea pod takratnim zunajim ministreom Mikom Pompeom.

Za ameriška zagotovila o pravičnem sojenju pa je dejala, da »niso vredna papirja, na katerem so napisana.«

Assangeova partnerica Stella Moris ob tem poudarja, da je na različne načina priprt že 11 let in da vse bolj spoznavamo kriminalno naravo teh postopkov.

Namesto da bi božič letos praznoval s pertnerico Stello in s svojima fantoma, ki sta ga doslej zmeraj videla le v zaporu, bo tako za Juliana Assanga še en božič minil za rešetkami.

Tudi oče in mati ga bosta čakala zaman.

Zgolj zato, ker je ta avstralski novinar in aktivist svetu povedal resnico in razkril zločine držav, ki so sprožile nezakonite vojne.

To je seveda pravi trenutek, da se oglasijo tudi vse članice EU in obsodijo ta hud napad na svobodo medijev in človekove pravice.

To je seveda pravi trenutek, da se oglasijo tudi vse članice Evropske unije in obsodijo ta hud napad na svobodo medijev in človekove pravice.

Ob tem ta primer smrdi do neba.

Razkriti so namreč dokumenti, ki kažejo, da je ekstradikcijo ZDA dovolil britanski vrhovni sodnik Burnett, ki je že štirideset let dober prijatelj z nekdanjim ministrom Alanom Duncanom, ključnim državnim ministrom, ki je pripravil vse za aretacijo Assangea v ekvadorskem veleposlaništvu.

In ker je Slovenija trenutna predsedujoča EU, je to dober trenutek, da se oglasita tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša in države Borut Pahor, ki imata toliko za povedati o raznih drugih kršitvah po svetu.

Ampak seveda se ne bosta; dvoličneži in politikanti majhnega formata zmeraj vidijo samo eno, svojo oziroma ameriško plat medalje.

Evropska unija, ki ob tem molči, pa si s tem sama dela medvedjo uslugo, saj z molkom ob izživljanju tudi evropskih držav nad Assangeom izgublja kredibilnost za kritiko postopkov drugih držav do kritikov oblasti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek