REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ponovna okužba z »omikronom« je trikrat verjetnejša

Ponovna okužba z »omikronom« je trikrat verjetnejšaOmikron - nov sev virusa. Vir: Twitter

V Južni Afriki so znanstveniki na podlagi prvih izsledkov raziskave novih okužb ugotovili, da je ponovna okužba s sevom »omikron« koronavirusa SARS-CoV-2 trikrat verjetnejša od dosedanje različice delta.

Ugotovitev prinaša tudi prve konkretne dokaze nove različice, da se res izogne delovanju protiteles, ki po cepljenju ali preboleli bolezni sicer ščitijo pred ponovno okužbo.

Te ugotovitve so javnosti sporočili Juliet Pulliam iz Južnoafriškega centra za epidemiološko modeliranje in analize ter Harry Moultrie iz Nacionalnega centra za nalezljive bolezni.

Študija je temeljila na podatkih, zbranih prek zdravstvenega sistema Južne Afrike o približno 2,8 milijona potrjenih okužb s koronavirusom med marcem 2020 in 27. novembrom letos, so sporočili avtorji raziskave.

Najbolj nujna prednostna naloga raziskovalcev je sedaj prav določitev obsega 'imunskega pobega' omikrona.

Od tega je bilo 35.670 primerov ponovnih okužb.

Najbolj nujna prednostna naloga raziskovalcev je sedaj prav določitev obsega »imunskega pobega« omikrona glede na imunost prebolevnikov in cepljenih, so zapisali raziskovalci, pa tudi njegovo »prenosljivost glede na druge različice in vpliv na resnost bolezni.«

Južna Afrika je 25. novembra objavila odkritje nove različice, kasneje imenovane omikron, ko so začeli naraščati primeri in se je sev razširil po vsem svetu.

Dnevni primeri okužb s koronavirusom v Južni Afriki so se v sredo skoraj podvojili, nekaj dni po tem, ko so države po svetu ustavile lete v Južno Afriko in iz nje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek