REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tri »amigose« sprle ameriške subvencije – kar 12.500 dolarjev ob nakupu novega električnega vozila!

Tri »amigose« sprle ameriške subvencije – kar 12.500 dolarjev ob nakupu novega električnega vozila!Električna vozila sprla predsednike ZDA, Kanade in Mehike. Vir: Twitter

Medtem ko se v Sloveniji subvencije za električna vozila pod sedanjo vlado pod taktirko Janeza Janše vztrajno znižujejo – z do še pred dvema letoma 7500 evrov na (sedaj) le 4500 evrov ali 3500 evrov (za testna vozila) – v ZDA nova vlada z »zelenim prehodom« misli zelo resno.

Prav v petek je Predstavniški dom potrdil ambiciozen infrastrukturen projekt ameriške vlade v višini 1,75 bilijona dolarjev.

V njem pa je največ protestov – in to ne v ZDA, pač pa predvsem v sosednji Kanadi – doživel ukrep visoke subvencije v višini 12.500 dolarjev za vsakogar, ki se bo odločil svoje bencinsko ali dizelsko vozilo zamenjati za električnega.

Medtem ko se v Sloveniji subvencije za električna vozila pod sedanjo vlado vztrajno znižujejo – z do še pred dvema letoma 7500 evrov na le 4500 evrov ali 3500 evrov (za testna vozila) – v ZDA nova vlada z 'zelenim prehodom' misli zelo resno.

Vendar le, če bodo vozila narejena v ZDA in z ameriškimi baterijami - proizvajalcev teh pa sedaj v ZDA praktično skorajda ni.

Toda ob tem isti ukrep kritizirajo tudi države članice EU in drugi partnerji.

Vendar ameriški strokovnjaki vztrajajo, da je to nujno za čim hitrejšo zamenjavo voznega parka, ki zelo onesnažuje ozračje.

Prispevalo pa naj bi tudi k zagonu celotnega gospodarstva.

Vendar pa bi te vzpodbude lahko zelo škodila kanadski, pa tudi mehiški avtomobilski industriji.

Obe sta namreč zelo povezani z ameriško, vzpodbude pa se bodo delile le tistim proizvajalcem, ki bodo vozila izdelovali – v ZDA.

Kolona večinoma bencinskih in dieselskih vozil v ZDA
Kolona večinoma bencinskih in dieselskih vozil v ZDA. Vir: Twitter

O vsem tem in še drugih vprašanjih so se na srečanju »treh prijateljev«, ki so ga mediji imenovali srečanje »tres amigos«, v Washingtonu pogovarjali kanadski predsednik vlade Justin Trudeau, mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador in ameriški predsednik Joe Biden.

Trudeau je trdil, da je dosegel »moralno zmago« ob svojem prepričevanju ameriškega predsednika, toda Bidnov infrastrukturni zakon je še istega dne dobil podporo v Predstavniškem domu.

Biden se je nato odpravil v Detroit, nedaleč od meje s Kanado, kjer je na drugi strani veliko kanadskih tovarn, ki bi jih ameriški ukrepi lahko prizadeli.

»Spoznajte novega predsednika. Ta je enak staremu predsedniku, ko gre za protekcionizem in kratkoviden, nazadnjaški odnos do proizvodnje na splošno in avtomobilske industrije posebej. Kanadčani, ki so menili, da je politika predsednika Donalda Trumpa America First politika stranpoti, so šokirani, ko je videti, da je novi fant, Joe Biden, prav tako odločen, da Severno Ameriko vrne v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko gre za izdelavo avtomobilov.

Jen Psaki: Subvencije za električna vozila v tem paketu so nekaj, nad čimer je predsednik osebno zelo navdušen.

Zadnji kamen spotike je predlagani popust za električna vozila, vključen v Bidenov 1,75 bilijona dolarjev 'Build Back Better' zakon, ki ga je v petek sprejel ameriški dom. Vključuje spodbude do 12.500 dolarjev na vozilo za povečanje prodaje električnih vozil -, če so izdelana v ZDA…

V zadnjih 50 letih je bila proizvodnja avtomobilov med našima državama povezana. Avtomobili velikokrat prečkajo in ponovno prečkajo mejo, preden so vozila izdelana. Blaginja na obeh straneh meje je odvisna od sodelovanja. Ta država je največji ameriški trg.

Imamo visoko usposobljeno, dobro izobraženo delovno silo, ki izdeluje odlične avtomobile.

Bidnova priljubljenost v ZDA se je že zmanjšala, saj ponuja žrtvovanje kanadske avtomobilske industrije za to, da bi obnovil svojo priljubljenost. Tvega, da bo odprl trgovinski razkol med dvema velikima demokratičnima sosedama v času, ko bi morali skupaj delati za mir in blaginjo.

Veliki državniki delajo, kar je prav, ne pa nujno to, kar je priljubljeno. Kaj boste storili vi, gospod predsednik?« se je z uvodnikom na ameriške načrte kritično odzval kanadski časnik Otawa Sun.

Električna vozila
Električna vozila. Vir: Twitter

Toda tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je vztrajala, da je odločitev o vzpodbudah prava pot naprej.

»Subvencije za električna vozila v tem paketu so nekaj, nad čemer je predsednik osebno zelo navdušen, saj verjame, da je to industrija prihodnosti, industrija, ki lahko pomaga ustvariti dobro plačana delovna mesta. To bo pomagalo potrošnikom. To bo pomagalo spodbuditi nakup električnih vozil in vožnjo električnih vozil – nekaj, kar je dobro za naše podnebje,« je bila odločna tiskovna predstavnica Bele hiše.

Toda zakonodaja mora še prej dobiti potrdilo v senatu.

Polnjenje Tesle
Polnjenje Tesle. Vir: Twitter

V senatu bo iskanje podpore sicer veliko težje, nekateri demokratski senatorji , na primer demokrat Joe Mancin iz Zahodne Virginije pa so že izrazili svoje zadržke do omenjenega Bidnovega ukrepa.

Ob tem pa predvsem vodilne v Kanadi skrbi tudi nadaljevanje ameriške protekcionistične politike pod geslom »kupujte ameriško« ter poskusi ustavitve delovanja naftovoda Line 5, ki ga poskušajo ustaviti v Michiganu.

V ZDA je trenutno le 2 odstotka proizvedenih vozil električnih, v letu 2021 pa naj bi se ta delež dvignil na 4 odstotke, priključnih hibridov pa do 9 odstotkov.

Za hitrejši prehod na čisti transport pa je prava le ena od obeh poti, dolgoročno pa to pomeni tudi potrebo, da se za električna vozila odpravijo tudi vzpodbude glede na poreklo izdelave.

Vendar bo večina proizvajalcev v ZDA do leta 2026 s takšno hitrostjo težko dosegla cilj porabe goriva 52 milj na galono nafte ali pa bencina, kot je to načrtovano.

Iz zapleta očitno vodita le dve poti - ena je v zmanjševanju subvencij, druga pa v uvajanju podobnih ukrepov tudi drugje.

Za hitrejši prehod na čisti transport pa je prava le ena od obeh poti, dolgoročno pa to pomeni tudi potrebo, da se za električna vozila odpravijo tudi vzpodbude glede na poreklo izdelave.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek