REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemška kontroverzna strategija zoper teoretike zarot: Obetaven načrt, kako jih vrniti z roba brezna

Nemška kontroverzna strategija zoper teoretike zarot: Obetaven načrt, kako jih vrniti z roba breznaPandemija in eksplozija dezinformacij sta privedla do tega, da so teorije zarote postale prevladujoče. Vir: Twitter
Medtem ko preostali svet vidi Nemce večinoma kot stabilne in celo dolgočasno predvidljive, je v letu pandemije in konca obdobja Angele Merkel država postala središče teoretikov zarot.

V svoji pisarni v Freiburgu na jugozahodu Nemčije je Sarah Pohl preobremenjena z delom. Ženska jo je poklicala, potem ko ji je njen soprog zabičal, da se bo ločil od nje, če se bo cepila.

En moški ji je medtem že pojamral, ker njegova soproga noče poslati otrok v šolo iz strahu, da bi jim nošenje mask »poškodovalo možgane«.

Druga ženska pa je bila na robu z živci po tem, ko je njen partner zahteval, naj se preselita v Paraiso Verde, paragvajsko skupnost, ki namernikom ponuja življenje »izven matriksa« - brez 5G, chemtrails in obveznih cepiv...

Naloga Sarah je odzvati se na takšne klice na pomoč.

Kot psihoterapevtka dela na enem od najbolj nenavadnih delovnih mest, ki ga financirajo davkoplačevalci v Nemčiji - je svetovalka za kulte. Zdaj pomaga spraviti k razumu tudi proticepilce in tiste, ki v obraznih maskah vidijo smrtno nevarnost...

Medtem ko preostali svet vidi Nemce večinoma kot stabilne in celo dolgočasno predvidljive, je v letu pandemije in konca obdobja Angele Merkel država postala središče teoretikov zarot.

Večina Nemcev sicer podpira vladno obvladovanje pandemije, pa vendar so se v državi, podobno kot v Sloveniji, zgodili nekateri najhujši protesti proti covid ukrepom in cepivom.

Mnoge od le-teh je v Nemčiji sprožila skupina Kurdenken, ki je nastala prav v bližini Freiburga. Avgusta 2020 je namreč na ulice v Berlinu prišlo več sto protestnikov v prepričanju, da je Donald Trump prišel v nemško prestolnico, da bi »osvobodil« državo.

Ekipa, ki jo vodi Sarah Pohl ima nalogo, da pomaga ublažiti konflikte tako, da gradi mostove in zmanjša tesnobo, ki so jo mnogi izkusili od začetka pandemije.

Pred septembrskimi splošnimi volitvami so krožile teorije, da je fakultetna diploma vodje Zelene stranke ponarejena in da je poplave, ki so julija opustošile zahod države, načrtovala vlada Merklove, da bi pridobila večjo podporo za vladajočo stranko.

Večina teh teorij je prišla tudi do pisarne Sarah Pohl.

Skupaj s štirimi sodelavci, ki svojo posebno službo za posredovanje imenujejo Zebra (obstaja več takih uradov pod različnimi imeni in z nekoliko drugačnim fokusom tudi v drugih zveznih državah), je odigrala pomembno vlogo pri razkrinkavanju načinov, kako so s pandemijo povezane teorije zarot povzročile razdor med Nemci, razdelile družine in obrnile prijatelje drug proti drugemu.

Pandemija in eksplozija dezinformacij sta privedla do tega, da so teorije zarote postale prevladujoče.

Ekipa, ki jo vodi Sarah Pohl ima nalogo, da pomaga ublažiti konflikte tako, da gradi mostove in zmanjša tesnobo, ki so jo mnogi izkusili od začetka pandemije.

Zebra (zato ker ni vse ne črno ne belo, piše na spletni strani organizacije) je bila ustanovljena 15. februarja 2020, le nekaj tednov, preden je nemška vlada uvedla prve omejitve zaradi obvladovanja koronavirusa SARS-CoV-2.

Pooblaščenec za antisemitizem Michael Blume je državni vladi namreč svetoval ustanovitev točno takega centra, ker je predvideval, da bo med pandemijo digitalizacija spremenila teorije zarote v veliko nevarnost.

Tako si je omislil to javno službo – kadarkoli bi državljane zmedle kakršne koli teorije, ki so jih slišali, ali bi jih skrbelo glede bližnjih oseb, ki so se vpletle v klopčič kakšnih odbitih in nevarnih teorij (zarot), bi imeli mesto, kamor bi se lahko obrnili po pomoč.

In prav to se je tudi uresničilo s pomočjo Zebre.

Sprva naj bi bile teorije zarote le eden od problemov, na katerega bi se Zebra osredotočila, ob drugih problemih, kot so kulti.

Kmalu so urad Sarah Pohl začeli klicati zmedeni in prestrašeni ljudje, ki so bili v dvomih, ali naj verjamejo teorijam zarot ali pa naj prekinejo stike s sorodniki in prijatelji, ki jih neobrzdano širijo...

Toda pandemija in eksplozija dezinformacij sta privedla do tega, da so teorije zarote postale prevladujoče.

Kmalu so urad Sarah Pohl začeli klicati zmedeni in prestrašeni ljudje, ki so bili v dvomih, ali naj verjamejo teorijam zarot ali pa naj prekinejo stike s sorodniki in prijatelji, ki jih neobrzdano širijo...

Večina klicateljev ni iz logov teoretikov zarot, saj, kot pravi Sarah, ti ljudje sploh nočejo biti rešeni.

Zato večioma kličejo tisti posamezniki, katerih odnos z družinskim članom – običajno zakoncem ali staršem – se zaradi teorij zarot hitro slabša in ki so zaskrbljeni, da se oseba, ki jim je blizu - radikalizira.

V jezi pogosto celo prosijo Sarah, naj »moji ženi pove, da je idiot,« piše portal Slate.

Da bi tiste, ki zagovarjajo teorije zarot in ki se strinjajo, da s sebi bližnjo osebo pridejo na srečanje v Zebro, »vrnila z roba brezna« oziroma na pota treznega razmišljanja, jih Sarah ne poskuša odvračati ali prepričati v nasprotno (to je praktično nemogoče zato, ker po tem večina še bolj trmasto brani svoja napačna prepričanja), ampak jim približati in jim pomagati razumeti psihološke razloge, zakaj so se zatekli v teorije zarot.

Nekateri se jim po tem res odrečejo, nekateri pa se jih kot klop še naprej držijo, a z zmanjšano radikalizacijo in obsedenostjo, ki je teorije zarot s seboj nosijo.

Možu je prekipelo, ko mu ni dovolila, da se cepi, ker je verjela, da bo po tem umrl. Začel je razmišljati o ločitvi.

Sarah razlaga, kako se je nek moški srednjih let oglasil v pisarni Zebre aprila.

Skrbelo ga je za soprogo, ki je razvila strašno tesnobo zaradi cepiv in obraznih mask – ure in ure bi skrolala po Telegramu (aplikaciji za izmenjavo sporočil, ki je postala priljubljena med številnimi covid-skeptiki, potem ko so jim prepovedali dostop do drugih družbenih platform).

Veliko je jokala in ni mogla spati.

Potem ko je zavrnila nošenje obrazne maske, za katero je zmotno verjela, da ji bo povzročila znižanje ravni kisika v krvi, je izgubila službo fizioterapevtke. Možu je prekipelo, ko mu ni dovolila, da se cepi, ker je verjela, da bo po tem umrl. Začel je razmišljati o ločitvi.

Nato je na več srečanjih ekipa Pohlove odkrila, da ima gospa korenine v Vzhodni Nemčiji, kjer je nezaupanje v državo veliko, in je ob tem razvila »velik eksistencialni strah« po zgodnji izgubi oba starša. Gospa sicer še naprej verjame v številne teorije zarot, toda to ne vpliva več na njeno vedenje in odnos s svojci.

Pridiganje o strpnosti in odprtosti se morda zdi tvegana in kontroverzna strategija v času, ko se številni skeptiki in teoretiki zarot vse bolj radikalizirajo in celo zagrešijo zločine, kot protimasker, ki je konec septembra ubil mladega delavca na bencinski črpalki v Nemčiji le zato, ker ga je ta opozoril, da naj si nadene masko čez nos in usta.

V nasprotju s pričakovanji, nemška strategija ne zatira tistih, ki širijo teorije zarot, pač pa jim poskuša pomagati, da ohranijo zdravo vedenje in odnose znotraj družine in s svojci, kar naj bi že samo po sebi preprečilo njihovo nadaljnjo radikalizacijo.

»Če se počutite razumljeni in sprejeti, lahko konflikti deeskalirajo. Potem se zmanjša možnost, da postanejo nasilni. Po drugi strani ljudje, ki čutijo, da jih nihče ne razume, postajajo vse glasnejši, tudi agresivni,« razlaga Sarah Pohl.

Empatija je pomembna tudi na dolgi rok.

Teorije zarot začnejo zgubljati privlačnost po koncu krize, ki jih je ustvarila. Če sledilci še naprej ohranjajo stik s svojo družino, jim je to pogosto najboljši izhod iz vrtinca zarot.

Toda če bi bili vsi socialni stiki prekinjeni in teoretiki zarot izolirani, je večja verjetnost, da se bodo radikalizirali do točke, ko vrnitev v normalnost ni več mogoča.

Na to opozarjajo tudi številni strokovnjaki v ZDA.

Od tod je poudarek strategije Zebre na strpnosti, sprejemanju drugačnega in deeskalaciji.

Marsikaj od tega znanja bi nam prav prišlo tudi v Sloveniji - kjer teorij zarot ne manjka, empatije pa je bistveno premalo.

Janševa vlada pa drugače, kot z represijo, še vedno ne zna vse bolj prestrešene in ogrožene ljudi usmeriti na bolj varno pot za vse.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek