REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škodljivec: Zakaj ruski državni medij hvali Janšo in se hkrati naslaja, ker je »slovensko predsedovanje katastrofa za EU«

Škodljivec: Zakaj ruski državni medij hvali Janšo in se hkrati naslaja, ker je »slovensko predsedovanje katastrofa za EU«Janšo je strah, da jih ne dobi po prstih od Orbána. Kdo bi potem financiral madžarsko tovarno laži v Sloveniji? Vir: Twitter

Da s slovenskim predsedovanjem EU niso zadovoljne »zahodne« članice Evropske unije je znano, toda zanimivo je vedeti, kako ga »kritično« ocenjujejo tudi mediji v Rusiji.

In še bolj zanimivo je seveda to, da prav v Rusiji ob tem radi ponavljajo iste argumente, kot jih ponavljajo tudi politiki vzhodnih držav EU, predvsem Višegrajske četvorke (pa tudi Slovenije), ko kritizirajo EU.

Rusija je sicer tudi največja »zaveznica« z Vzhoda vsaj nekaterih vzhodnih članic EU – na primer Madžarske.

»Zahodne članice EU štejejo dneve do konca vladavine Janeza Janše kot predsednika Sveta EU. Njegovo obdobje v tej vlogi pa je odlično ilustriralo ogromne razlike, ki obstajajo med članicami EU,« opozarja Nuttall.

Znano je namreč, da ima predvsem madžarski predsednik Viktor Orbán, ki je v zelo prijateljskih odnosih s slovenskim premierjem Janezom Janšo, precej prijateljske odnose tudi z Vladimirjem Putinom, njuni državi pa zelo podobno ocenjujeta vrsto mednarodnih vprašanj in odlično sodelujeta tudi na področju velikih jedrskih projektov, infrastrukture in energije.

Vendar ruski RT v avtorskem članku Paula A. Nuttalla, britanskega zgodovinarja in poslanca Evropskega parlamenta med letoma 2009 in 2019 ter zagovornika brexita kritično ocenjuje slovensko predsedovanje kot »katastrofo« za EU.

Nuttall hkrati pa na vse kriplje hvali Janšo, ki menda s svojim delovanjem razkriva »kulturno delitev Zahoda proti ostalim« znotraj Evropske unije.

»Zahodne članice EU štejejo dneve do konca vladavine Janeza Janše kot predsednika Sveta EU.

Njegovo obdobje v tej vlogi pa je odlično ilustriralo ogromne razlike, ki obstajajo med članicami EU,« opozarja Nutall, in dodaja, da se je slovensko predsedovanje lepo zgodilo prav ob 30-letnici neodvisnosti Slovenije.

Kaczyinski, Orban in Janša - desni diktatorji
Janša podpira vse vzhodnoevropske 'diktature' - in ruski medij ga predstavlja kot heroja, ki se upira Bruslju. Pisec uredniškega komentarja je seveda član stranke UKIP, ki je Veliko Britanijo popeljala iz EU. Vir: Twitter

Nutell je bil prepričan, da bo naslednja država, ki bo zapustila EU Italija, toda sedaj se mu zdi, da bo to Madžarska.

Nuttall:»Varšavski korak proti Polexitu kaže, da je poskus Zahoda, da bi ponovno ustvarili Sovjetsko zvezo v obliki EU obsojen na propad.«

Slovensko predsedovanje sicer ni naredilo ničesar v tem smeri, je pa osvetlilo razlike med vzhodom in zahodom EU, opozarja zgodovinar.

»Varšavski korak proti Polexitu kaže, da je poskus Zahoda, da bi ponovno ustvarili Sovjetsko zvezo v obliki EU obsojen na propad. Še več, Janševa povezanost z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbánom, ki je v EU videti kot strašilo, ga ni približala bruseljskim birokratom ali zahodnoevropskim voditeljem. Orbán, tako se zdi, je v neprestanem spopadu z EU glede cele vrste vprašanj, od imigracije do pravic skupnosti LGBT in medijskih svoboščin. Toda Janše to ni prestrašilo, pač pa je govoril proti ostrakizmu Orbána s tem, ko je dejal, da 'jaz menim, da ima pravico pojasniti, kako si predstavlja prihodnost Evropske Unije … kajti če debata o prihodnosti EU ljudi že vnaprej izključuje, potem se bo EU še naprej krčila' - kar je pozivanje na brexit ocenjuje Nuttall.

»Slovenska vlada svoje srednjeevropske partnerje vidi tudi kot sebi sorodne in se očitno počuti vedno bolj v neskladju z agresivnim liberalizmom zahodne Evrope. Pred kratkim se je Janša udeležil Demografskega vrha v Budimpešti, ki je zagovarjal družinske in krščanske vrednote,« spominja Nuttall.

»Ne samo, da Janša podpira Orbána, podpira tudi Poljsko, ki je v tem trenutku s sporu z Brusljem glede primarnosti zakonodaje EU.

Janša je opozarjal EU že leta 2020, da 'vladavina prava' pomeni, da se spori razrešujejo pred neodvisnim sodiščem in ne s pomočjo politične večine v neki drugi instituciji, ker potrebujemo institucije EU, ki ne bodo vpletene v notranje konflikte držav članic. Slovenska vlada svoje srednjeevropske partnerje vidi tudi kot sebi sorodne in se očitno počuti vedno bolj v neskladju z agresivnim liberalizmom zahodne Evrope. Pred kratkim se je Janša udeležil Demografskega vrha v Budimpešti, ki je zagovarjal družinske in krščanske vrednote, hkrati pa je zavrnil potrebo po množičnem priseljevanju na celino.

Janša je, namesto da bi dovolil množično priseljevanje, trdil, da 'moramo mladim olajšati ustvarjanje družin. Podpirati moramo družino kot temeljno enoto družbe.' To ni jezik, ki ga želi pretežno ateistični Bruselj slišati od predsednika Sveta EU,« sklene Nuttall.

Orban in von der Leynova
Janša podpira Orbána v sporu z Evropsko komisijo, to pa je za Kremelj nekaj zelo hvalevrednega. Vir: Twitter

Poleg tega so Slovenci s predsedovanjem poskušali pospešiti vstop držav Zahodnega Balkana v EU. V začetku tega meseca je Janša gostil konferenco voditeljev EU in Zahodnega Balkana, da bi pospešil pristop, opozarja Nuttall.

Nuttall: »Prepričan sem, da mandarini v Bruslju odštevajo dneve do trenutka, ko se bodo znebili tega slovenskega škodljivca.«

»Vendar pa so te načrte preprečile številne zahodnoevropske prestolnice, ki so bile zaskrbljene, da bi vključitev balkanskih držav v blok povzročila nov porast ekonomskih migrantov na Zahodu. Dejansko se mnogi zahodnoevropski voditelji najbolj bojijo novega brexita, zato so širitev proti vzhodu zavrli, zaradi česar so bili Slovenci besni.

Ta teden pa so odnosi dosegli novo dno. Delegacija Evropskega parlamenta, ki jo vodi nizozemska liberalka Sophie in 't Veld, je odpotovala v Ljubljano, da bi ocenila stanje v Sloveniji glede pravne države, medijskih svoboščin in korupcije.

Janša je očitno nasprotoval sestavi delegacije in tvitnil, da je med poslanci '13 od 226 znanih lutk Sorosa v parlamentu EU' – s čemer je meril na judovskega, madžarsko-ameriškega milijarderja Georgea Sorosa,« piše Nutall.

»Čeprav je bil tvit od takrat že izbrisan, je bila škoda narejena. Nizozemski premier Mark Rutte je izjavil, da 'ga najostreje obsoja,' in dodal, da je njegova vlada 'pravkar prenesla to isto mnenje slovenski veleposlanici v Haagu.'

Prepričan sem, da mandarini v Bruslju odštevajo dneve do trenutka, ko se bodo znebili tega slovenskega škodljivca. Veselili se bodo 1. januarja, ko bo po njihovem mnenju mogoče vzpostaviti normalnost, saj bo predsedovanje prevzela Francija.

Čeprav bo predsednik Macron svojo vlogo uporabil za to, da se kot plastični Napoleon zasidra na svetovni ravni, signalizira krepost in pritisne na Britance, bo EU vsaj imela nekoga, ki mu na splošno zaupa, da bo povedal prave stvari in naredil, kar je treba,« ocenjuje Nuttall.

Sarkozy in Janša
Zahodnoevropski voditelji (Emmanuel Macron, levo) - mandarini, kot jih vidijo v Kremlju -, ki komaj čakajo, da se znebijo škodljivca (Janša, na desni). Vir: Twitter

»Slovensko predsedstvo je bilo za Bruselj katastrofa, saj je razkrilo kulturne in politične razlike, ki pestijo blok. Jasno je, da imajo zahodna Evropa in srednje in vzhodnoevropske države različna stališča o tem, kaj je EU in kam vodi. Neizogibno lahko zmaga le ena stran, rezultat pa bi lahko bil razkroj, popoln razpad EU,« ocenjuje Nutall.

Koliko bolj je EU razdeljena, kolikor bolj je neenotna, kolikor bolj so njene članice »suverene«, toliko bolj se EU spreminja v konfederacijo – in toliko manj nevarna je takšna EU Rusiji.

Kaj nam vse to pove?

Veliko.

RT ni običajen medij, pač pa je megafon Kremlja, ki je usmerjen proti tujini.

In čeprav zanj poročajo tudi komentatorji iz »zahoda«, so njihova sporočila praviloma usklajena z zunanjo politiko Rusije.

Rusija pa je velika sila. Velike sile pa se, kot nas uči realistična teorija mednarodnih odnosov, nahajajo v nestabilnem svetu, v katerem ni absolutne varnosti. Zato se čutijo ogrožene predvsem od drugih velikih sil.

In velika sila je, na določen način vsaj ekonomsko, če ne že vojaško, tudi EU.

Za Rusijo je EU partner, pa tudi nasprotnik.

Rusija, ki hvali Janšo, hkrati pa se veseli, ker je slovensko predsedovanje EU katastrofa, s tem povsem odkrito sporoča, da ji je delovanje Janeza Janša všeč.

Toda zakaj bi bilo Moskvi takšno delovanje všeč?

To je seveda jasno vsakemu, ki pozna razliko med močjo federacij in nemočjo konfederacij v zgodovini.

Zaradi blokad, serijske uporabe vetov in dolgotrajnih postopkov sprejemanja odločitev so se v zgodovini pokazale kot neuspešne.

Vladimir Putin / raketa
Janez Janša zunanjo politiko EU v veliki meri vodi tako, kot ustreza Vladimirju Putinu. Vir: Twitter
In ni nenavadno, da tega komentarja RT-ja niso predstavili ne »levi« in ne »desni« mediji v Sloveniji. Desni zato, ker jim je nerodno, ko jih tarča njihovih stalnih napadov in medij iz za njih še vedno »komunistične« Rusije - hvali. Levi pa zato, ker članek seveda ne kritizira Janšo, pač pa ga – hvali.

Koliko bolj je EU razdeljena, kolikor bolj je neenotna, kolikor bolj so njene članice »suverene«, toliko bolj se EU spreminja v konfederacijo – in toliko manj nevarna je takšna EU Rusiji.

Janša zagovarja »tradicionalne vrednote« in »suverenost« članic do te mere, da to seveda ogroža EU kot celoto.

Janša je že velikokrat opozarjal, da EU ne sme postati jugoslovanska federacija ali Sovjetska zveza.

Prav to sporočilo pa še dodatno širijo ruski mediji.

Janez Janša zunanjo politiko EU zato v veliki meri vodi tako, kot ustreza Vladimirju Putinu.

Toda s tem, ko podpira večjo suverenost članic EU, se Janša zavzema za bolj neučinkovito in manj solidarno EU.

In ni nenavadno, da tega komentarja RT-ja niso predstavili ne »levi« in ne »desni« mediji v Sloveniji.

Desni zato, ker jim je nerodno, ko Janšo tarča njihovih in njegovih stalnih napadov ter državni medij iz za njih še vedno »komunistične« in EU pogosto nasprotujoče Rusije - hvali.

Levi pa znova zato, ker članek seveda ne kritizira Janše, pač pa ga – hvali.

Kljub temu pa gre za pomemben komentar osrednjega ruskega medija, ki razkriva veliko.

Razkriva predvsem dejstvo, da Moskva hvali Janšo, ker deluje tako, kot ji ustreza.

Janša namreč s svojim delovanjem – ne glede na to, da tako rad udriha po komunistih in tudi Sovjetski zvezi ali Rusiji – dejansko podpira ruske zunanjepolitične cilje.

In škodi EU.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek