REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Italiji že obvezna covidna potrdila v zaprtih prostorih, kazni za kršilce do 400 evrov ali 10-dnevno zaprtje lokalov

V Italiji že obvezna covidna potrdila v zaprtih prostorih, kazni za kršilce do 400 evrov ali 10-dnevno zaprtje lokalovOdvržena maska v Italiji. Zdaj so nujne QR kode. Vir: Twitter

V Italiji je od včeraj, 6. avgusta, za vstop v zaprte prostore, kot so restavracije ter na množične dogodke potrebno covidno potrdilo, je zvečer sklenila vlada premierja Maria Draghija.

Covidno potrdilo lahko dobijo že po prvem odmerku cepiva proti covidu-19.

»Covidno potrdilo je instrument, ki bo Italijanom omogočil, da nadaljujejo svoje običajno življenje ob zagotovilu, da se ne bodo znašli med okuženimi,« je po seji vlade na novinarski konferenci v Rimu dejal predsednik vlade Mario Draghi, ki je vse prebivalce pozval, naj se cepijo.

Potrdilo morajo Italijani predložiti za vstop v notranje prostore gostinskih lokalov, športne dvorane, muzeje, kinematografe in gledališča, igralnice, bazene ter za obisk športnih prireditev in koncertov ali za kongrese.

Izjema velja za mlajše od 12 let in tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

Covidno potrdilo lahko dobijo že po prvem odmerku cepiva proti koronavisurni bolezni covid-19, prav tako ga prejmejo tisti, ki so to bolezen preboleli, in tisti, ki imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Vsak brez potrdila je lahko kaznovan z do 400 evri kazni, lastnikom restavracij pa grozi desetdnevno zaprtje lokalov.

PCT Aplikacija
PCT Aplikacija. Vir: Twitter

Doslej je bilo zeleno covidno potrdilo obvezno le pri vstopu v državo in na nekatere izbrane prireditve, od danes pa ga bodo zahtevali in preverjali povsod, kjer se lahko zbere večje število ljudi.

Od septembra naprej brez potrdila ne bo mogoče niti na hitri vlak, trajekt ali letalo.

Največja dovoljena zasedenost hitrih vlakov bo z obstoječih 50 odstotkov prešla na 80 odstotkov.

Od septembra naprej brez potrdila ne bo mogoče niti na hitri vlak, trajekt ali letalo.

Covidna potrdila bodo uslužbenci ustanov in lokalov preverjali s pomočjo vladne aplikacije, ki ne pove, katerega od treh pogojev izpolnjuje posameznik, izda pa njegovo ime, priimek in datum rojstva.

Pri vstopu lahko zahtevajo tudi osebni dokument, s katerim preverijo istovetnost.

Vlada v Rimu je še sklenila, da bo zeleno potrdilo z novim šolskim letom postalo obvezno tudi za vzgojitelje, učitelje, profesorje in preostalo osebje na šolah vseh vrst in stopenj.

Zaposleni brez potrdila ne bo mogel vstopiti v šolo, po petem dnevu pa mu grozi suspenz.

PCT-pogoj bo obvezen tudi za študente pri vstopu v prostore univerz.

Uvedba covidnega potrdila je med Italijani naletela na ostro nasprotovanje.

Temu najglasneje nasprotujejo lastniki lokalov, ki so se večkrat zbrali tudi na ulicah italijanskih mest.

Potrdilo je dokaz o vsaj enem cepljenju v zadnjih devetih mesecih, negativnem covid testu v zadnjih 48 urah ali dokaz o tem, da je oseba prebolela covid-19 v zadnjih šestih mesecih.

Potrdilo ima QR kodo in je lahko v papirni obliki ali digitalno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek