REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poslovil se je veleposlanik Lazanski, večino življenja »režimski«, vendar razgledan novinar in publicist

Poslovil se je veleposlanik Lazanski, večino življenja »režimski«, vendar razgledan novinar in publicistMiroslav Lazanski in B-2. Vir: Twitter

Na svojem domu v Beogradu je včeraj, 4. avgusta za posledicami srčne kapi v 71. letu starosti umrl srbski novinar slovenskih korenin, zdaj veleposlanik v Rusiji, Miroslav Lazanski.

Od leta 2016 do 2019 je bil poslanec izbran na listi »nestrankarskih osebnosti« stranke SNS, ki jo vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lazanski je bil večino svoje kariere novinar in vojni poročevalec.

Rojen je bi na Hrvaškem, v Karlovcu 18. septembra 1950.

Od leta 2016 do 2019 je bil poslanec izbran na listi »nestrankarskih osebnosti« stranke SNS, ki jo vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Režimski novinar, ki je naposled končal v politiki. Vir: Twitter

Na funkcijo veleposlanika Srbije v Rusiji je bil imenovan sredi leta 2019.

V Zagrebu je končal pravno fakulteto, čeprav ga je zmeraj zanimala predvsem vojska.

Kot novinar je pisal za  številne hrvaške časnike, med drugim za Danas in Start.

Februarja leta 1991 je odšel v Beograd in pričel pisati za časnik Politika.

Objavil je tudi sedem knjig, je pa tudi avtor desetih televizijskih serij.

Veleposlanik v Moskvi. Vir: Twitter

Poročal je iz afganistanske in Zalivske vojne, iz Bejruta, Zaira, Libanona, Čečenije, iraško-iranskih spopadov ter vojn na področju nekdanje Jugoslavije.

Naredil je intervjuje s številnimi poveljniki zveze NATO, Sovjetske zveze in nato Rusije.

Kot novinarju mu je uspel precej redek dosežek, saj je imel intervjuje z dvema vrhovnima komandantoma zveze NATO, s tremi maršali sovjetskih oboroženih sil ter z vodji razvpite varnostne službe KGB.

Po očetu je bil Slovenec (mama je bila Srbkinja iz Bosne), zato je imel poleg srbskega tudi slovensko državljanstvo.

Za časa novinarske kariere je veljal za enega najboljših vojnih analitikov jugovzhodne Evrope, na to temo je objavil tudi več knjig ter bil večkrat gost številnih televizij.

Kadar mu je čas dopuščal, se je rad mudil v svoji hiši v Slovenski vasi v brežiški občini, ki stoji nedaleč od rojstne hiše njegovega očeta Vladislava.

V Beogradu je bil znan, ker je vozil velik ameriški tovorni avto iz druge svetovne vojne.

Slovel je za dobrega vojaškega analitika in je sprožil vrsto razprav s svojimi kontroverznimi mnenji.

Znan je na primer po tem, da je dejal, da je točno, da je Srbija zadela še več letal sovražnika v času agresije zveze NATO na ZRJ leta 1999 in ne samo znani nevidni bombnik F-117A.

Z Vladimirjem Putinom. Vir: Twitter

Trdil je celo, da je Srbija sklatila tudi vrhunec ameriške letalske tehnologije, bombnik B-2.

»Ljudje iz 250. raketne enote so to vedeli. Oni trdijo, da so sestrelili B-2. Ta 'Duh Missourija' je izbrisan s flotne liste. Ni ga več. To letalo stane 2,5 milijarde dolarjev, kot celoletni prihodki od turizma nekdanje Jugoslavije.«

»Ljudje iz 250. raketne enote so to vedeli. Oni trdijo, da so sestrelili B-2. Ta 'Duh Missourija' je izbrisan s flotne liste. Ni ga več. To letalo stane 2,5 milijarde dolarjev, kot celoletni prihodki od turizma nekdanje Jugoslavije. Politična garnitura, ki je bila tedaj na oblasti v Beogradu se ni želela zameriti Zahodu. Prav tako smo imeli procesuiranje vojnih zločincev kot je na primer Wesley Clark, pa se je to takoj razveljavilo. Koštunica (Vojislav, tedanji srbski premier - op. avt.) je izpustil teroriste OVK iz zapora,« je dejal Lazanski.

V isti sapi je opozoril, da vse to ni bilo dovolj, da bi Srbija postala enakovredna pogajalska stran ob koncu vojne: »Ko sestreliš enega ali dva, potem nisi pogajalec v procesu. Ko jih sestreliš 20 ali 30 in ujameš pilote, potem si pogajalska stran.«

Bil je tudi domoljub, sicer pa še posebej od razpada SFRJ čvrsto na srbskih »domoljubnih« pozicijah.

Je bil pa kmalu zatem novinar Lazanski za vso svojo lojalnost in članke, v katerih je zagovarjal državno politiko nagrajen z visokim veleposlaniškim mestom.

Ni razkrival državnih nečednosti, pač pa je pogosto kritiziral tuje države in sile, predvsem zvezo NATO.

Ob veliki čistki, ki jo je tedanja vlada Borisa Tadića leta 2010 izvedla v časniku Politika, ko je nezakonito odpustila skoraj 30 zaposlenih novinarjev se režimu zvestemu Lazanskemu ni zgodilo nič hudega, pač pa je celo napredoval.

Na prošnjo kolegov, da jim posreduje kopijo listin, ki bi jim lahko pomagale na sodišču, kot dokaz, da jih je vodstvo Politike nezakonito odpuščalo, je to zavrnil in je kolegom ves prestrašen odklonil pomoč, češ da bi ga to spravilo v spor z vodstvom podjetja in da se mora glede tega posvetovati z - »odvetnikom.«

Na koncu nobenih listin ni posredoval, a so njegovim nekdanjim kolegom pomagali drugi, bolj pogumni zaposleni Politike, sodišča pa so v vseh primerih razsodila, da so bile sporne odpustitve - nezakonite.

Je bil pa kmalu zatem novinar Lazanski za vso svojo lojalnost in članke, v katerih je zagovarjal državno politiko, nagrajen z visokim veleposlaniškim mestom.

Ruski tisk o smrti srbskega veleposlanika v Rusiji. Vir: Twitter

Prav v njegovem času je Srbija v Rusiji kupila veliko novega orožja in dobila vrsto donacij.

Od njega se je z izbranimi besedami poslovil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek