REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Imate nov avto, morda Teslo? Preverite, ali se vam pod pokrovom morda ne skrivajo nepovabljeni gosti…

Imate nov avto, morda Teslo? Preverite, ali se vam pod pokrovom morda ne skrivajo nepovabljeni gosti…Tesla 3 in nepovabljeni gost. Vir: Twitter

Glavni mož podjetja Tesla Elon Musk ima, kot vse kaže – nenavaden problem.

S podganami. In glodalci nasploh.

Tesla sicer izdeluje neverjetno inovativne električne avtomobile z daleč največjim električnim dosegom, toda v zadnjem času je vse več poročil o tem, da so njihovi avtomobili, oziroma vsaj nekateri deli teh avtomobilov zelo všeč tudi glodalcem, predvsem mišim in podganam.

Podgane in miši namreč izredno rade malicajo oplate in drugo zaščito na žicah in napeljavi avtomobila. Še posebej na tistih novih in električnih.

Podgane in miši namreč izredno rade malicajo oplate in drugo zaščito na žicah in napeljavi avtomobila.

Še posebej na tistih novih in električnih.

To je na svoji koži občutila 41-letna Sarah Williams, ki živi v Manhattanu in uporablja svojo Teslo 3 večinoma za vožnjo do Bronxa.

Nenadoma je opazila, da klima na njeni Tesli 3, izdelani leta 2018, ne dela več.

Tesla Model 3
Tesla Model 3. Vir: Twitter

»Ko so odprli predalčnik za rokavice je ven padel glodalec. Bilo je noro«, je dejala.

Samo lani se je na Muskovo podjetje v Veliki Britaniji obrnilo 150 kupcev Tesel, ki so imeli problem z glodalci.

»Če bi se res hitro peljala po avtocesti in bi želela vzeti nekaj iz predalčnika za rokavice, ven pa bi padla podgana, bi to zame bila katastrofa. Kaj ti pomaga vsa ta izjemna tehnologija, če je tam podgana, ki ti požre žice?« je dodala.

Glodalec je našel pot v avto ter se skozi oplato žic, ki so namazane s sojinim oljem prebil v notranjost avtomobila.

Ob tem je Tesla zavrnila plačilo stroškov popravila avta, ki je nov stal 59.000 dolarjev.

Strokovnjaki so pojasnili, da večina izdelovalcev avtomobilov v zadnjem času za izolacijo žic in napeljave uporablja sojino olje, ker je okoljsko bolj prijazno in cenejše.

Dejstvo, da imajo to olje rade tudi podgane in miši pa je nekaj, kar je »izven nadzora Tesle«, so sporočili iz podjetja.

Tesla in podgana
Tesla in miška mala. Vir: Twitter

Na podoben način tudi številni drugi izdelovalci avtomobilov trdijo, da gre za »naraven problem«, na katerega nimajo vpliva in zato pogosto zavračajo pokrivanje stroškov popravil.

Res je nenavadno, da Tesla, ki je vredna 632 milijard dolarjev, zavrača vso odgovornost za ta problem.

Mnogi trdijo, da je znano dejstvo, da glodalci radi grizejo tudi električne kable v domovih in hišah in da gre za star problem.

Res pa je nenavadno, da Tesla, ki je vredna 632 milijard dolarjev, zavrača vso odgovornost za ta problem.

Toby Bateson, ki ima podjetje, ki se ukvarja z odganjanjem podgan iz okolice avtomobilov pravi, da po njegovih izdelkih zelo pogosto povprašujejo prav kupci Tesel.

Samo lani se je na njegovo podjetje v Veliki Britaniji obrnilo 150 kupcev Tesel, ki so imeli problem z glodalci.

Tesla - škoda zaradi podgane
Tesla - škoda zaradi lačne podgane. Vir: Twitter

Njegov proizvod je »RatMat«, nekakšen električni pastir za avtomobile, ki uspešno odganja glodalce s parkirnega mesta in stane 1500 do 1700 dolarjev.

Zadeva ni tako nedolžna, kajti nekateri lastniki Tesel so se pritožili, da so jim glodalci prežrli tudi napeljavo do zavor, tako da so avtomobili postali nevozni.

Zadeva ni tako nedolžna, kajti nekateri lastniki Tesel so se pritožili, da so jim glodalci prežrli tudi napeljavo do zavor, tako da so avtomobili postali nevozni.

En lastnik Tesle se je pritožil, da je njegov avto zaradi miši in podgan postal neuporaben samo dva tedna po nakupu.

Podobno škodo naj bi povzročale tudi veverice.

Skratka, če imate nov avto, še posebej pa Teslo, pozorno spremljajte, ali se vam pod pokrovom avta morda ne skrivajo nepovabljeni gosti…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek