REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov škandal: Janša podprl »iranske domobrance«, teroriste in staliniste, slovenska diplomacija pa dobila demarš Teherana

Nov škandal: Janša podprl »iranske domobrance«, teroriste in staliniste, slovenska diplomacija pa dobila demarš TeheranaJanša podpira islamske komuniste, ki sanjajo o prevratu v Iranu... Vir: Twitter

Slovenski predsednik vlade je znova posegel po svojem priljubljenem orodju za preusmerjanje pozornosti – zunanjepolitičnim pasjim bombicam.

Janez Janša je bil kot vodja predsedujoče članice Evropske unije določen za govornika na dogodku Free Iran World Summit, ki ga vsako leto organizira iranska diaspora, in je to priložnost na mednarodnem parketu izkoristil za poziv »k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988

V videonagovoru je slovenski premier podprl vzpostavitev neodvisne komisije Združenih narodov o tem pokolu, h kateri je nedavno pozval preiskovalec OZN za človekove pravice v Iranu Džavaid Rehman.

Toda zadevni poziv slovenskega premierja je kot potezo, ki ne predstavlja stališča EU že ovrgel tudi visoki predstavnik za zunanjo politiko EU Josep Borrell!

Preiskovalna komisija pa je po Janševih besedah pomembna, da bi osvetlila pokol in pomagala družinam žrtev, da bi dosegle pravico.

»To je še posebej pomembno v luči dejstva, da bo prihodnji predsednik Irana Ebrahim Raisi, ki ga organizacija Amnesty International zaradi njegove vloge v pokolu obtožuje zločinov proti človečnosti,« je svojo potezo pojasnil slovenski premier.

Iransko zunanje ministrstvo je zaradi izjav premierja Janeza Janše na pogovor takoj poklical slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej in ji vročilio protestno noto.

Med pogovorom s slovensko veleposlanico v Teheranu so iranski uradniki poudarili, da Iran obsoja virtualno prisotnost slovenskega premierja na »srečanju teroristične skupine, osovražene med velikim iranskim narodom.«

Obsodili so tudi premierjeve »napačne in nesmiselne izjave, ki so v nasprotju z diplomatskimi normami in vzdušjem v dvostranskih odnosih.«

Janša ima rad izdajalce: slovenski so zaprisegli zvestobo Hitlerju, iranski so se borili na strani Saddama Husseina in Američanov. Vir: Twitter, Wikipedia

»Podpiranje terorističnih skupin je v nasprotju z ustanovno listino Združenih narodov, mednarodnimi načeli in vrednotami človekovih pravic ter je nesprejemljivo,« so zapisali na iranskem ministrstvu.

Zahtevali so tudi pojasnila slovenske vlade.

Toda v čem je pravzaprav pravi problem?

Pravi problem je v tem, ker je s tem Janša »soliral« na pomembnem področju zunanje politike, ki jo članice EU praviloma vodijo – skupaj.

Še večji problem pa je v tem, da se je Janša odločil, da bo sodeloval na srečanju sektaške, emigrantske organizacije MEK, ki jo sestavljajo »narodni mudžahidi«, podpirata pa jih nekdanja Trumpova sodelavca John Bolton in Mike Pompeo, in ima dejansko bogato zgodovino terorističnega delovanja.

Kot je o tem poročal tudi nemški Spiegel, je MEK organizacija, ki se predstavlja za sekularno in demokratično, v preteklosti pa je bila prepojena tudi z marksistično ter stalinistično ideologijo in ima jasen cilj – prevrat v državi in padec iranske oblasti.

Kot je o tem poročal tudi nemški Spiegel, je MEK organizacija, ki se predstavlja za sekularno in demokratično, v preteklosti pa je bila prepojena tudi z marksistično in stalinistično ideologijo in ima jasen cilj – prevrat v državi in padec iranske oblasti.

Za iranske mudžahide se je uveljavilo prepričanje, da gre za islamiste, hkrati komuniste, ki verjamejo v boga.

Pripadniki te organizacije sprejemajo tudi pomoč ZDA in so v Iranu zato osovraženi.

Ob tem da je vmešavanje v notranje zadeve strogo prepovedano, to seveda velja tudi za terorizem.

Iranski »narodni mudžahidi« veljajo v Iranu za izdajalce, ki sprejemajo orožje iz rok sovražnika, enako kot so bili v Sloveniji osovraženi domobranci.

In prav zato, ker gre za Irance, ki v Iranu nimajo več korenin, tudi nimajo nobenega resnega vpliva v Iranu.

Azijsko nogometno prvenstvo, navijačice Irana  Vir:Pixsell
MEK med mladimi v Iranu nima podpornikov, to gibanje pa je zato razširjeno le v tujini. Vir: Twitter

Res je, da jih pripadniki iranskih služb zasledujejo in preganjajo, toda po drugi strani je gibanje samo kot poroča nemški Spiegel, »organizirano kot sekta

Pristaši morajo zapriseči zvestobo organizaciji in jo redno obnavljati.

Organizacija odloča tudi o tem koga imajo člani lahko za partnerja ali partnerko, prepoveduje seks in zapoveduje ločitve, kadar se kakšen od članov zveze »pokaže za nezanesljivega.«

Kdor se upre, se znajde pod hudim pritiskom organizacije, lahko je celo ob življenje. O tem poročajo celo dokumenti ameriškega zunanjega ministrstva.

Organizacija odloča tudi o tem koga imajo člani lahko za partnerja ali partnerko, prepoveduje seks in zapoveduje ločitve, kadar se kakšen od članov zveze »pokaže za nezanesljivega.«

Voditelj gibanja je bil do leta 2003 Massoud Rajavi, ki velja za izginulega.

Od tedaj gibanje s trdo roko vodi njegova soproga Maryam Rajavi.

Sama si, kot je povedala v intervjujih, prizadeva za »konec jedrske in teroristične grožnje, ki jo predstavlja režim mul.«

Tanki Meka v 90-tih letih prejšnjega stoletja
Tanki MEK-a v 90-tih letih prejšnjega stoletja. Vir: Twitter

Gibanje si je v začetku prizadevalo tudi za padec avtokratskega režima šaha Reze Pahlavija, leta 1979 pa ob iranski revoluciji niso prišli na oblast, zato so v Iranu boj nadaljevali s terorističnimi napadi.

Ob iransko-iraški vojni so naredili še eno napako - podpirali so iraškega diktatorja Saddama Husseina.

V zadnjem času se terorizmu sicer izogibajo, zato jih je že Barack Obama, ko je zasedel predsedniški položaj v Beli hiši snel s seznama terorističnih organizacij, toda cilj te organizacije ostaja isti – prevrat v Iranu.

Janši je, preprosto povedano, uspelo skoraj nemogoče – tudi v mednarodni areni je našel – »iranske domobrance« in jih seveda podprl.

Slovenski predsednik vlade je tako s svojo nepremišljeno podporo MEK-u znova naredil veliko napako.

S podporo organizaciji, ki si prizadeva za prevrat v Iranu se je vmešal v notranje zadeve Irana in ob tem Slovenijo, ki se je zapletla v nepotrebne prepire že z ameriško administracijo, z zahodnimi državami, Rusijo in Kitajsko popeljal v spor s še eno državo in to tisto, v kateri je slovensko gospodarstvo že imelo in še ima veliko partnerjev.

Janši je, preprosto povedano, uspelo skoraj nemogoče – tudi v mednarodni areni je našel – »iranske domobrance« in jih vneto podprl.

Ni dvoma, da je Janšo v času, ko je tarča kritik in posmehov tako doma kot v Evropi, ogrelo dejstvo, da so ga na konferenci iranskih mudžahidov predstavili v samih superlativih, predvsem pa kot izjemnega človeka, borca za svobodo in demokracijo.

Vse to pa prav v času, ko je Janša na slovenske vladne zgradbe ob bombardiranju Palestincev in Gaze izobesil izraelske zastave, tako da je bilo vsem tudi v Iranu kristalno jasno, da je slovenski predsednik vlade izraelski »potrčko«.

Jasno je, da so imele Janševe besede na snidenju iranskih mudžahidov prav zaradi tega in še posebej po demantiju Borrella - nikakršen učinek v Teheranu in svetu.

Sloveniji pa so naredile le novo škodo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek