REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»So NKBM že preimenovali v SEREKEŠ? Se popravljam: So NKBM že preimenovali v PEREKEŠ?«

»So NKBM že preimenovali v SEREKEŠ? Se popravljam: So NKBM že preimenovali v PEREKEŠ?«Svoje poslovne uspehe tudi Janša najbrž lahko opiše podobno kot Lőrinc Mészáros: »Bog, sreča in - Viktor Orbán.« Vir: Twitter

Komentarji na družbenih omrežjih kažejo, da se še ni polegel prah, ki ga je dvignila prodaja Nove kreditne banke Maribor (NKBM) 68-letnemu madžarskemu milijarderju Sándorju Csányiju, ki se ga drži sloves najbogatejšega Madžara.

Znano je, da pripada orbiti madžarskih premožnešev, ki se sučejo okoli madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbána, sicer političnega zaveznika in mentorja slovenskega premierja Janeza Janše.

Janševa čestitka madžarskemu premierju za njegov rojstni dan, 31. maja. Sledil je Orbánov odgovor iz Budimpešte. In prodaja NKBM. Vir: Twitter

Če je osmi najbogatejši človek na Madžarskem Lőrinc Mészáros svoj nenadni uspeh v poslovnem svetu svojčas pojasnil s stavkom, ki se glasi »Bog, sreča in Viktor Orbán,« se nam lahko dozdeva, kako se je tudi novemu lastniku NKBM uspelo prebiti iz nekoč povsem povprečnega podjetnika med tiste, ki imajo v tem delu sveta največ pod palcem.

In zdaj tudi nekoč slovensko NKBM, ki naj bi v Csányijevem poslovnem imperiju na Slovenskem kmalu (že leta 2022!) postala del največje bančne skupine, večje celo od NLB.

Prav v času zaključka omenjene transakcije je sovpadla Janševa prisrčna čestitka Orbánu za 58. rojstni dan.

Madžarski kapital zdaj že krepko rešuje Janševo vlado, ki se z besedo Zmoremo! baha s svojimi uspehi.

Od tod ni dvoma, da svoje uspehe na planu gospodarstva tudi Janša najbrž lahko opiše podobno kot osmi najbogatejši madžarski tajkun: »Bog, sreča in - Viktor Orbán.«

Glede na vse večji vpliv madžarskega kapitala tudi na medijsko krajino in predvsem preoblikovanje javnega mnenja na Slovenskem oziroma dejstvo, da se iz iste malhe financirajo tudi partijska trobila SDS, predvsem pa Nova24 in Planet TV ter politična agenda Janeza Janše in njegovih trabantov, je Arijan Pregel s kančkom sarkazma vprašal, kdaj se bo nekoč slovenska banka preimenovala v temu početju bolj primerno ime.

Pralnica denarja torej, okrajšano – PEREKEŠ. Pa še zveni madžarščini bolj podobno kot SERE-KEŠ

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek