REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Voyager« posnel hrup zunaj sončnega sistema

»Voyager« posnel hrup zunaj sončnega sistemaVoyager 1. Vir: Twitter

Plovilo ameriške vesoljske agencije NASA Voyager 1, najbolj oddaljeni objekt v vesolju, ki ga je človek kdajkoli ustvaril, je zaznal zvoke v prostoru zunaj sončnega sistema in jih posnel.

Vzrok tega nizkofrekvenčnega brnenja zaenkrat še ni znan, predvideva pa se, da prihaja iz plazme ali medzvezdnih plinov.

Voyager 1 je ena od dveh vesoljskih ladij, izstreljenih z Zemlje pred 44 leti.

Leta 2012 je vstopil v medzvezdni prostor, zaradi česar ga štejemo za najbolj oddaljen objekt v vesolju, ki ga je izdelala človeška roka.

Zdaj se nahaja že daleč zunaj Osončja, a mu je navkljub temu uspelo poslati sporočilo, da je z instrumenti na plovilu ujel in posnel ponavljajoč se zvok.

Znanstveniki menijo, da gre najverjetneje za hrup, ki prihaja iz medzvezdnega prostora zunaj meja našega Sistema; domnevajo, da brenčanje oddajajo medzvezdni plini ali valovi plazme, ki se nahajajo v večinoma praznem prostoru med zvezdami.

Voyager 1 se oddaljuje od našega sončnega sistema. Vir: Twitter

»Zvok je zelo šibek in enoličen, saj je v ozkem frekvenčnem območju,« razlaga Stella Koch Ocker, raziskovalka na področju astronomije na Univerzi Cornell, ki je preučevala posnetek, ki ga je domov posredoval Voyager.

Ugotovitve kažejo, da se z medzvezdnim plinom dogaja veliko več, kot so znanstveniki sklepali doslej.

Znanstveniki niso prepričani, katera aktivnost bi lahko bila vzrok za omenjeni hrup, vendar domnevajo, da je lahko posledica »toplotno induciranih nihanj v plazmi«.

Raziskovalci upajo, da jih bo analiza tega zvoka pripeljala do dognanj o tem, kako medzvezdni prostor »komunicira« z mejo našega Osončja in kako ta meja, znana kot heliopavza, oblikuje širše medzvezdno okolje.

Čeprav je Voyager 1 zdaj nepredstavljivo daleč od nas, kar 22,5 milijard kilometrov od Zemlje in se še naprej oddaljuje, nam lahko še vedno pošilja informacije.

To je omejena količina podatkov, saj raziskovalci od vesoljskega plovila prejmejo približno 160 bitov vsake sekunde, kar je veliko manj od 21 kilobitov, ki jih je Voyager lahko oddajal, ko se je 5. septembra leta 1977 odpravil na pot.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek