REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bidnov preboj: Latinoameričan in gej - prvič v vladi ZDA

Bidnov preboj: Latinoameričan in gej - prvič v vladi ZDAMinister za notranje zadeve Mayorkas in minister za promet Buttigieg. Vir: Twitter

Odvetnik, član demokratske stranke Alejandro Mayorkas je davi postal prvi Latinoameričan na čelu ameriškega ministrstva za notranje zadeve, medtem ko je 37-letni Pete Buttigieg, liberalni župan South Benda v konservativni Indiani postal prvi minister, ki se je odkrito deklariral za homoseksualca.

Imenovanje Mayorkasa, sina kubanskih priseljencev, je Senat potrdil s 57 glasovi »za« in 43 »proti«.

Rodil se je v Havani pred 61 leti, zdaj pa bo vodil veliko notranje ministrstvo, ustanovljeno po terorističnih napadih 11. septembra 2001, poroča Reuters.

Mayorkas bo zadolžen tudi za izvajanje priseljenske politike Združenih držav Amerike.

Senat je potrdil tudi imenovanje Peta Buttigiega za prvega moža ameriškega ministrstva za promet s 86 glasovi »za« in 13 »proti«.

Buttigieg je tako postal prvi deklarirani homoseksualec v ameriški vladi.

Buttigieg, vojaški veteran iz Afganistana in nekdanji župan South Benda v Indiani, je kandidiral za demokratsko nominacijo na predsedniških volitvah leta 2020 proti republikancu Donaldu Trumpu, ko pa je ugotovil, da nima možnosti, je podprl Bidnovo kandidaturo.

»V čast mi je današnje glasovanje v Senatu in sem pripravljen na delo,« je na svojem Twitter računu naznanil Pete Buttigieg.

Buttigieg bo vodil ministrstvo v vladi predsednika, ki napoveduje velike projekte za obnovo in izgradnjo ameriške transportne infrastrukture.

Napovedal je, da bo sodeloval z obema strankama pri izboljšanju cest, železnic v mestih in na podeželju.

Samega sebe označuje za političnega progresivca, čigar glavni cilj je voditi generacijo milenijcev, ki se bodo po njegovih besedah soočali s klimatskimi spremembami.

Gre za generacijo, ki je odrasla s strelskimi pohodi v ameriških šolah, in generacijo, ki je prispevala večino vojakov za vojni v Afganistanu in  Iraku.

Ima precej zanimiv življenjepis: šolal se je na Harvardu, študiral zgodovino in literaturo, igra pianino, govori sedem jezikov. Učenja norveščine se je lotil le zato, ker je želel prebrati knjigo, ki ni bila prevedena, bila pa je dostopna zgolj v jeziku Norvežanov.

Od leta 2018 je poročen s Chastenom Glezmanom; skupaj s soprogom rad potuje po državi, Glezman oziroma Chasten Buttigieg utrinke iz njunega skupnega življenja pogosto deli na družbenih omrežjih.

Buttigieg je v isti sapi vdan vernik oziroma človek vere, kot opiše samega sebe.

Verstva so tudi v ZDA kot drugod po svetu tradicionalno ukoreninjena med konservativci (torej privrženci republikanske stranke), a Pete Buttigieg pravi, da mora v ameriški družbi priti do vzpona vere tudi na levi strani političnega polja, saj nobena stranka ne more imeti monopola nad vero.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek