REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Lagali so nam«: Britanec obžaluje, ker je zapustil Wuhan in se vrnili v domovino

»Lagali so nam«: Britanec obžaluje, ker je zapustil Wuhan in se vrnili v domovinoMatt Raw z družino, na zadnjem poletu iz Wuhana. Vir: Twitter, Matt Raw
Matt Raw zdaj meni, da je bil »prevaran in pripeljan v Britanijo z lažno pretvezo«.

Ko je Britanec Matt Raw ob izbruhu nove, smrtonosne bolezni na Kitajskem prejel navodila iz domovine, da naj »zapusti Wuhan«, je nasvet vzel zelo resno.

Toda natanko eno leto pozneje iz dna duše obžaluje svojo odločitev in si želi, da se nikoli ne bi vkrcal na tedaj enega od zadnjih izrednih poletov, namenjenih vrnitvi Britancev v Veliko Britanijo, poroča BBC.

Matt Raw je, tako kot drugi Britanci, ob izbruhu nove, smrtonosne bolezni na Kitajskem prejel navodila iz domovine, da naj nemudoma »zapusti Wuhan«. Zdaj se kesa, ker je nasvet vlade v Londonu vzel resno. Vir: Twitter

Skupaj z ženo in mamo je bil namreč ta 39-letnik iz Cheshira med 83 Britanci, evakuiranimi 31. januarja leta 2020 iz kitajskega mesta, ki je bilo identificirano kot vir okužb oziroma koronavirusne bolezni covid-19.

Let do oporišča RAF Brize Norton je bil zasnovan kot »rešilni«, saj naj bi britanske državljane in njihove družine spravil na varno, toda gospod Raw zdaj meni, da je bil »prevaran in pripeljan v Britanijo z lažno pretvezo«.

»Lagali so nam,« ogorčeno zavzdihne, in pri tem meri na britanske oblasti pod taktirko premierja Borisa Johnsona.

Matt Raw iskreno obžaluje, ker se je januarja lani vkrcal na letalo za vrnitev v Anglijo. »Bolje bi bilo, če bi ta let zgrešil,« je prepričan.

Oziraje se na dejstvo, da se je v letu dni situacija popolnoma spremenila – na Kitajskem so uspeli obvladati epidemijo, iznajti učinkovito cepivo, masovno cepiti prebivalstvo in na ta način vrniti »življenje v normalo«, medtem ko je Združeno kraljestvo, v strahu pred agresivnim britanskim sevom virusa SARS-CoV-2 znova v trdnem »lockdownu«, cepljenje poteka počasi, domače cepivo (podjetja AstraZeneca) je vprašljivega učinka, zdravstvene oblasti komaj obvladujejo ogromno število okuženih ob ogromnem številu smrtnih žrtev, ki je prav danes podrlo nov žalosten rekord, 1200 umrlih zaradi covida – je zagrenjenost Matta Rawa dokaj razumljiva.

V resnici, sam sprva ni niti nameraval zapustiti Wuhana, temveč je nameraval pomagati pri izgradnji novih bolnišnic.

Na varno je želel spraviti le soprogo in mamo.

Toda ko je britanska vlada odločila, da je na krovu letala mesta le za britanske državljane – njegova žena pa je Kitajka, se je moral v zadnjem hipu tudi sam odpraviti na pot, ker so oblasti iz Londona vmes sporočile, da so vendarle »dobrodošli tudi člani družin Britancev, ki imajo kitajske potne listine«.

Zdaj ugotavlja, da so se na Kitajskem bolj organizirano in resno lotili zamejitve epidemije.

Matt Raw razlaga, da jih je ta novica dosegla ob 4 uri zjutraj in so imeli zelo malo časa, da na hitro spakirajo le nekaj stvari v potovalke in se odpravijo na letališče.

Zdaj ugotavlja, da so se na Kitajskem bolj organizirano in resno lotili zamejitve epidemije: »Tega so se lotili hitro in ostro ter nemudoma in učinkovito zaklenili mesta. To je bil pravi pristop.«

Spominja se tudi, kako je bil videti »reševalni polet« proti Otoku: »Dva Angleža niso spustili, da se vkrcata na letalo, ker sta oba imela visoko vročino. Med poletom pa je bilo čutiti strah med potniki, vsi so bili tiho, zaslišal bi se le jok dojenčka, odrasli pa so se zavili v molk.«

Kamere so ujele trenutek, ko je Matt Raw zapustil 14-dnevno karanteno po vrnitvi v domovino. Vir: Twitter

Med večurnim poletom je bilo za vse potnike naporno imeti masko ves čas na obrazu.

Zdaj se zavedam, da bi bili varnejši in veliko bolj svobodni, če bi ostali na Kitajskem.

Najbolj šokantno ob vrnitvi na britanska tla pa je bilo dejstvo, da na letališču – kljub dejstvu, da je bil dva dni pred tem tudi v Veliki Britaniji ugotovljen prvi primer nove bolezni - sploh niso imeli nobenih navodil, kako ravnati s potniki iz Wuhana, niti so nosili kakršno koli zaščitno opremo.

»Tukaj, na podeželju, imamo našo hiško in majhen ribnik, vendar se počutimo, kot ujetniki. Naš dom v Cheshirju je postal naš zapor. Rekli so nam, da naj zapustimo Wuhan, se vrnemo v Anglijo, da bi bili na varnem. Zdaj se zavedam, da bi bili varnejši in veliko bolj svobodni, če bi ostali na Kitajskem,« razočarano sklene Matt Raw.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek