REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ljudje v vrstah zaradi nezanesljivih testov, preprodajalci z zvezami v SDS pa se bahajo in kopljejo v razkošju

Ljudje v vrstah zaradi nezanesljivih testov, preprodajalci z zvezami v SDS pa se bahajo in kopljejo v razkošjuKriptopiramidaši v akciji. Vir: Screenshot YouTube

Slovenska vlada ima nov škandal, ki so jim ga zakuhali sami dobaviteljev »hitrih testov«, zaradi katerih sedaj v vrstah stoji pol Slovenije.

Ne samo, da se je izkazalo, da so kitajski testi za manj kot dva evra zanič kakovosti (najnižja cena kvalitetnih testov je bila na svetovnem trgu še nedavno okoli pet evrov, v Sloveniji smo jih nabavljali tudi po ceni več kot dvajset evrov za kos), pač pa da so jih nabavili sumljivi »podjetniki«, vpleteni v izgradnjo »kripto-piramid«, med njimi pa so tudi takšni s pestro zgodovino kaznivih dejanj.

Ob tem so svojo dostavo testov v Slovenijo bahavo predstavili celo v posebnem videu, ki so ga velikodušno delili na spletu, v katerem so se hvalili s prevozom testov z zasebnim letalom, luksuzno zabavo na Dunaju, spremembo kraja »žurke« v enem dnevu (pijančevanje je bilo naposled organizirano v prestolnici Avstrije) na koncu pa z uživanjem na plažah za izbrance v Mehiki ...

Vse očitno na račun davkoplačevalskega denarja in mastnih zaslužkov ob preprodaji kitajskih hitrih testov Janševi vladi.

To je na družbenih omrežjih že takoj ob objavi videa sprožilo pravo poplavo kritičnih komentarjev.

Tako imenovani kripto-piramidaši so Alan Amadej Eferl, Klemen Nicoletti in Luka Lah.

Prva dva sta maja kupila ljubljansko podjetje Majbert Pharm, ki se ukvarja s prodajo medicinske opreme, tretji, nekdanji član podmladka SDS, pa je razkril, kako so hitre teste sploh dostavili v Ljubljano.

Najprej so imeli zabavo na Dunaju, a potem se je tik pred vkrcanjem na letalo v katero so naložili hitre teste - zataknilo.

Ekipa je namreč na letalo namestila svojo promocijsko nalepko in po poziranju na krilu letala je pilot odločil, da letalo ne sme poleteti.

»Poblajhani« vodja nabave pa se je pilotu pritoževal, češ da ga bo doletelo 150.000 evrov pogodbene kazni s strani slovenske vlade, če (s hitrimi testi natovorjeno) letalo ne bo istega dne v Ljubljani.

Toda pilot je ostal neomajan.

Začetek hitrih testiranj je bil sprva napovedan za ponedeljek 21. decembra, pa so ga pet pred dvanajsto premaknili na naslednji dan.

Zdaj tudi vemo - kot nazorno kaže video posnetek - zakaj.

Brothers in Crime :)

Objavil/a Klemen Nicoletti dne Sreda, 19. oktober 2016

Lastnika Majbert Pharm sta se nato iz Ljubljane že odpravila na novo zabavo v - Mehiki.

Video posnetke svaljkanja in popivanja pregrešno dragih pijač na luksuznih mehiških plažah je druščina sicer že skrila oziroma umaknila z Instagrama, toda zavržne slike ne gre izbrisati tudi iz spomina osuplega in opeharjenega ljudstva.

Pred tem so se pohvalili tudi z video posnetkom pomenljivega naslova iz Švice ...

Medtem pa v Sloveniji strokovnjaki ugotavljajo, da njihovi testi, ki naj bi jih poceni nabavili na Kitajskem - niso najbolj zanesljivi.

Ob tem so omenjeni »poslovneži,« da bi lahko sploh izpeljali dobičkonosen posel z Janševo vlado dobili posojilo v višini 900 tisoč evrov od podjetja PCX Invest, ta pa je v večinski lasti Janka Jenka, nekdanjega generalnega sekretarja Državljanske liste, ki je bila idejno blizu SDS.

Jenko je sicer obogatel s preprodajo deviz in uvozom računalnikov že v nekdanji SFRJ in nato s podobnimi posli nadaljeval tudi v samostojni Sloveniji.

Amadej Eferl je ob tem novembra na spletnih omrežjih lansiral idejo o tem, kako lahko v času epidemije koronavirusa in lockdowna zaslužite s kršenjem vladnih ukrepov oziroma z - zasebnimi zabavami.

Gre za poslovneža, ki se je poigraval z idejami, ki bi lahko privedle do širjenja epidemije, zato bi moral biti iz nabave hitrih testov seveda takoj izključen kot neprimeren – tako pa je nato s hitrimi testi celo mastno zaslužil na račun državne blagajne.

Boris Štefanec, nekdanji predsednik KPK, je v oddaji 24UR, vprašan za komentar opisanega dogajanja dejal, da je težko najti negativen pridevnik, s katerim bi opisal to početje.

»Zadnji primer Evropske komisije, ki enotno nabavlja cepivo za vse Evropejce in ga potem pošilja posameznim državam, jasno kaže, da se medicinska oprema da enotno nabavljati,« poudarja nekdanji šef protikorupcijske komisije.

»Ko sem bil predsednik KPK, smo zavzeli stališče, da bi to morali početi tudi v Sloveniji, pa so mi takrat rekli, da bi kršili Zakon o javnih naročilih. Danes pa ga ne kršimo? Gre za to, da moramo slovenski javni denar porabiti karseda učinkovito,« opozarja Štefanec.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek