REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

SMC zaradi »nenehnih enostranskih provokacij SDS« ostaja »odprta za sodelovanje z vsemi parlamentarnimi strankami«

SMC zaradi »nenehnih enostranskih provokacij SDS« ostaja »odprta za sodelovanje z vsemi parlamentarnimi strankami«Zdravko Počivalšek, skrajno desno. Vir: Twitter

Svet SMC je ponoči po večurni razpravi sprejel sklep, da ne podpira izvolitve Karla Erjavca za mandatarja.

Ob tem so iz stranke sporočili, da bo SMC »v luči nenehnih enostranskih provokacij« največje vladne partnerice, »ki so v nasprotju z določili koalicijske pogodbe«, ostala odprta za dialog in sodelovanje z vsemi parlamentarnimi strankami.

»Člane sveta stranke zelo motijo nenehne enostranske provokacije največje koalicijske partnerice,« so po seji sveta SMC zapisali v sporočilu za javnost.

Zato bo »v luči nenehnih enostranskih provokacij, ki so v nasprotju z določili koalicijske pogodbe in SMC postavljajo v neenakopraven položaj, SMC ostala odprta za dialog in sodelovanje z vsemi parlamentarnimi strankami, še posebej s programsko sorodnimi strankami, ki morajo vložiti več napora v medsebojno povezovanje,« so sklenili v stranki SMC.

Stranka sicer v parlamentu zagovarja sprejem zadnjega paketa protikoronske zakonodaje, v katerega je uspela vnesti nekaj bistvenih sprememb, predvsem glede financiranja STA.

Na pobudo te stranke so bili odstranjeni tudi poskusi naknadnega in neustavnega dvojnega kaznovanja kršilcev vladnih ukrepov, ki po prvotnem predlogu SDS ne bi bili upravičeni do pomoči države.

SMC tako »je in bo še naprej povezovalni člen političnega prostora,« so po navedbah STA navedli v stranki.

V sporočilu so sicer še zapisali, da je na svetu SMC potekala »plodna in konstruktivna razprava o aktualni politični situaciji in predvsem o prihodnosti stranke.«

Da se stranka vendarle upira železnemu prijemu SDS se je videlo že ob sporu okoli STA, kjer je SMC uspela zagotoviti financiranje STA v okviru protikoronske zakonodaje.

Do sporočila prihaja v trenutku, ko se zanka okoli šefa stranke SMC vse bolj zateguje. Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je namreč sporočil, da so pri 13 pogodbah za nakup zaščitne opreme zaznali sume kaznivega dejanja, o čemer so že obvestili pristojne institucije.

Svet SMC je medtem vodstvu naložil nalogo imenovanja delovne skupine, sestavljene iz po treh predstavnikov poslanske skupine, ministrov ali državnih sekretarjev, lokalnih odborov, kroga seniorjev in kroga mladih, ki pregleda in dokonča predlog programa stranke, skupaj s strategijo revitalizacije stranke in ju predloži svetu v sprejem.

O strateški in programski platformi za prihodnje politične poteze SMC bo svet razpravljal na prihodnji seji.

Za SMC sta prioriteta zajezitev epidemije ter družbena, socialna in gospodarska revitalizacija.

Do te pa bi najlaže prišlo po objavi poročila Računskega sodišča, ki bo najverjetneje obremenilo prav Zdravka Počivalška.

Za SMC se bo tedaj postavilo vprašanje, ali ima res še smisel sodelovati s stranko SDS, z vodstvom katere je Zdravko Počivalšek odgovoren za netransparentno in očitno zelo škodljivo nabavo zaščitne opreme, s katero je bil zelo verjetno hudo oškodovan državni proračun.

In ne pozabimo, da je predsednik vlade Janez Janša zmeraj dosledno branil Zdravka Počivalška, ne glede na vse razkrite in javno objavljene podatke o nepravilnostih.

Zmeraj znova je ponavljal frazo, da je Počivalšek zgolj reševal življenja v izrednih okoliščinah.

Vendar je sedanja vlada sama, s svojim počasnim odzivanjem in spreminjanjem ukrepov pogosto zelo veliko prispevala k nastanku izrednih okoliščin.

Pa tudi te nikoli ne morejo biti opravičilo za nezakonito ravnanje, saj je bilo tudi ob začetkih pandemije v Sloveniji -, ki je bila tedaj še bistveno bolj blaga kot je na primer prav sedaj - dovolj časa in možnosti, da se ravna racionalno, v skladu z zakonodajo in tako, da se onemogočita korupcija in klientelizem.

Če se to ni zgodilo, pa je za to objektivno odgovoren tudi predsednik vlade Janez Janša.

Prav zato pa njegovi mediji, ki jih napaja denar iz kroga madžarskega avtokrata Viktorja Orbana te dni tako zelo in s povsem odbitimi argumenti napadajo predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela.

Zadnje sporočilo iz stranke SMC pa je, kljub pragmatični izdaji volje volivcev z vstopom poslancev SMC v koalicijo Janeza Janše marca leta 2020 - s katero so si poslanci pač reševali visoke plače in položaje - dober znak, saj kaže, da je med poslanci, ki so v parlament prišli ravno v času po razkritju »zadeve Patria« vendarle še nekaj občutka za realnost in da jim moralni kompas, ki ločuje nepravilno od pravilnega ni v celoti odpovedal, kljub magnetizmu sodelovanja s stranko SDS, zaradi katerega je stranki podpora tudi upadla na raven statistične napake.

Pri tem pa ne smemo pozabiti, kako se je premik SMC v desno pričel - z izgonom Milana Brgleza.

Slabi rejtingi stranke bi se zagotovo še lahko popravili - toda le, če bo stranka dala jasno vedeti, da ne podpira korupcije.

Kar pa v tem trenutku še ni povsem jasno.

Nepodpora Erjavcu je za stranki SDS in NSi seveda velika novica, vendar je prav malo pomembna.

Tudi to se lahko spremeni v prihodnosti, še posebej v luči novih dejstev, ko bodo neodvisne institucije, ki si jih vlada (beri: SDS) poskuša na vsak način podrediti ali ustrahovati s pomočjo svojih medijskih rjavosrajčnikov - vendarle opravile svoje delo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek