REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Insajderji: Janševa vlada pozna vse podatke o STA, z Veselinovičem si dopisujejo že dalj časa

Insajderji: Janševa vlada pozna vse podatke o STA, z Veselinovičem si dopisujejo že dalj časaBoj za STA: Bojan Veselinovič in Boštjan Koritnik. Vir: Twitter
UKOM je med drugim zmotilo tudi, da je STA več prostora namenila raperju Zlatanu Čordiću - Zlatku kot eni od novic, povezanih z Janezom Janšo.

V zvezi s financiranjem STA se je med vladnim uradom za komuniciranje (UKOM), Janševo vlado in opozicijo razvnela prava bitka.

Direktor vladnega urada za komuniciranje (UKOM) Uroš Urbanija trdi, da že dva meseca čakajo na informacije od direktorja STA Bojana Veselinovića, na podlagi katerih bi vlada lahko odločila, kaj je to »primerno financiranje.«

Opozicija opozarja, da gre za poskus vladnega prevzema medija, ki bi STA spremenil v vladno trobilo.

Uroš Urbanija je odvzem financiranja STA upravičil s tem, da mu direktor agencije Bojan Veselinovič ni odgovoril na nekatera vprašanja, brez teh odgovorov pa da ne morejo ugotoviti, kaj pomeni primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe.

Urbanijo je med drugim menda zmotilo, da je odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj ena od podpisnic nedavnega dopisa, ki so ga odgovorni uredniki največjih slovenskih medijev poslali v javnost in v katerem so se zavezali, da ne bodo klonili pod pritiski Janševe vlade.

UKOM je zahteval pojasnila, na kakšen način in kdaj je bil izveden pritisk nad Štrukljevo ali novinarje STA.

Ker odgovora ni dobil, je to smatral za kršenje pogodbe.

UKOM je med drugim zmotilo tudi, da je STA več prostora namenila raperju Zlatanu Čordiću - Zlatku kot eni od novic, povezanih z Janezom Janšo.

Zato je UKOM zanimalo, koliko intervjujev s pevci iz sveta zabavne glasbe je agencija STA opravila v zadnjem letu, koliko intervjujev so naredili s tistimi, ki so izdali nov CD, primerjava dolžine vseh teh intervjujev in podobno.

V sprejetem sklepu so tako med drugim zapisali, da »z opustitvijo posredovanja želene dokumentacije izvajalec krši določbi drugega in četrtega odstavka 6. člena Pogodbe, ki določata, da mora izvajalec predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno, pravno, vsebinsko).«

V sporočilu za javnost, ki so ga po seji poslali medijem, so odločitev o umiku financiranja STA sicer zamolčali.

Vodja UKOM-a Uroš Urbanija
Vodja UKOM-a Uroš Urbanija. Vir: Twitter
Naši viri opozarjajo, da so informacije o nekakšni »blokadi informacij« netočne in da v vladi zelo dobro poznajo poslovanje STA.

V STA medtem trdijo, da izpolnjujejo vse pogodbene obveznosti. Trdijo tudi, da je UKOM zahteval določene podatke, »ki bi jih lahko le vlada«, ki po zakonu o STA v imenu RS kot edine ustanoviteljice izvaja pravice družbenika.

Naši viri opozarjajo, da so informacije o nekakšni »blokadi informacij« netočne in da v vladi zelo dobro poznajo poslovanje STA.

Dalj časa sta bila v stikih in si pred in po javno nastalem konfliktu dopisovala tudi direktor Bojan Veselinovič in minister Boštjan Koritnik, minister za javno upravo, oba naj bi precej razpravljala o tem, kaj lahko Urbanija oziroma UKOM zahteva od STA in kaj ne.

Primer Teršek: kontrolirano glasovanje v DZ
Primer Teršek: kontrolirano glasovanje v DZ. Vir: Twitter

Tudi minister Koritnik naj bi vztrajal pri tem, da UKOM lahko zahteva prav vse. Menda zato, ker je Ukom tisti, ki podpisuje dokument o izplačilu in je torej pooblaščenec vlade.

Andraž Teršek trdi, da UKOM nima pooblastil oz. možnosti, da 'sprejme oblastno odločitev o odtegnitvi financ STA, o finančnem onemogočenju STA.'

Trdi tudi, da lahko v skladu z ZGD-1 zahtevajo prav vse podatke, ker to spada v pristojnosti družbenika in celo edinega lastnika v družbi.

Zato so trditve, da vseh podatkov, nujnih za oceno dela STA v koaliciji oziroma Janševi vladi niso poznali - netočne.

Ob tem pa se ministrom iz kvote Počivalškove SMC Janševa koalicija niti ne zdi »desna«, pač pa celo zelo »leva«, v zahtevah UKOM-a pa ne vidijo nobene nevarnosti za svobodo medijev v Sloveniji.

Medtem se je oglasil tudi pravni strokovnjak Andraž Teršek, ki trdi, da UKOM nima pooblastil oziroma možnosti, da »sprejme oblastno odločitev o odtegnitvi financ STA, o finančnem onemogočenju STA.«

»Je pa v ustavi člen, celo več členov, zaradi katerih tega ne sme je Teršek zapisal na svoji spletni strani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek