REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»A lahko naredimo eno malo menjavo ministrov, glede na angažiranost? Recimo obrambnega in kulturnega«

»A lahko naredimo eno malo menjavo ministrov, glede na angažiranost? Recimo obrambnega in kulturnega«Zamenjava? Vasko Simoniti in Matej Tonin. Vir: Twitter

Leta 2012, v času druge Janševe vlade, je predsednik zatrdil, da je »kultura naša najmočnejša industrija«.

Tedaj so celo nekateri komentatorji prišli na hudomušno idejo, da bi -, če je temu res tako, kot pravi predsednik – bilo smotrno »rahlo prilagoditi seznam ministrstev«, pa bi kulturno prenesli pod pristojnost ministrstva za gospodarstvo.

Minilo je osem let, Janez Janša je znova predsednik vlade, a se, še posebej kar se kulture tiče, ni ničesar spremenilo.

Oziroma se je spremenilo – kot opozarjajo predvsem samozaposleni v kulturi –, toda na slabše.

Pod vtisom nedavne odločitve vlade, ki je potrdila 780-milijonsko investicijo v vojsko v naslednjih šestih letih, je Gregorja Medveda preblisnilo, kako bi se dalo rešiti tudi kulturo.

Očitno ga je navdihnil tudi nedavni nastop ministra za kulturo Vaska Simonitija v oddaji Odmevi na javni televiziji, ko je, precej židane volje zatrdil, da na ministrstvu »tekoči posli tečejo normalno« in da ustanove kulture ne bodo prikrajšane, kljub manjšemu proračunu za kulturo.

Odločitev o zmanjšanju sredstev je za kulturnike ravna kugi, ob preglavicah, ki jih imajo tudi zaradi epidemije Covida-19, ki je ohromila delovanje ustanov kulture.

Kuga je sicer postala sinonim za delovanje pristojnega ministra v resorju, ki mu je dodeljen pod Janševo taktirko …

Šalo na stran, v tej vladi ne bi nič pomagala niti zamenjava obrambnega za kulturnega.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek