REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zlikovec iz sence«: Trumpovega stratega zaradi goljufije z gradnjo zidu aretirali na jahti - kitajskega poslovneža

»Zlikovec iz sence«: Trumpovega stratega zaradi goljufije z gradnjo zidu aretirali na jahti - kitajskega poslovnežaTesna sodelavca: Donald Trump in Steve Bannon. Vir: Twitter

Patriotizem je res zadnje pribežališče barab. To kaže tudi primer nekdanjega stratega Trumpove kampanje Steva Bannona.

V ZDA še zmeraj odmeva novica, da so ga aretirali.

In to zaradi suma prevare pri kampanji za financiranje razvpitega zidu na ameriško-mehiški meji. S kampanjo so donatorji zbrali 25 milijonov dolarjev.

66-letni Bannon je prejel več kot milijon dolarjev, od tega je vsaj del, več sto tisoč dolarjev porabil za 'osebne izdatke', navaja ministrstvo.

Bannon in še trije osumljenci naj bi prek kampanje Zgradili smo zid (»We build the Wall«) odtujili sredstva več sto tisoč donatorjev, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva.

Kampanja »We build the Wall« se je sicer zavezala, da bo s pomočjo donacij zgradila dele zidu na meji z Mehiko.

Gradnja zidu je bila ena ključnih Trumpovih predvolilnih obljub - ki je ostala neizpolnjena.

66-letni Bannon je prejel več kot milijon dolarjev, od tega je vsaj del, več sto tisoč dolarjev porabil za 'osebne izdatke', navaja ministrstvo.

Aretacijo je sicer zahtevalo zvezno tožilstvo.

Tožilci trdijo, da je Bannon z računa neprofitne skupine za zid nakazal milijon dolarjev drugi skupini, ki jo ima pod nadzorom, in porabil več sto tisoč dolarjev za zasebne namene.

Ivanka Trump,Jared Kushner,Steve Bannon
Tesne povezave z goljufije osumljenim strategom, ki je Donalda Trumpa pripeljal na oblast: Donaldova hči Ivanka Trump, njen soprog Jared Kushner in Steve Bannon. Vir: Twitter

Bannon je avgusta 2016 na kratko prevzel vodenje Trumpove predsedniške kampanje, ko so v Trumpovem volilnem štabu zaradi povezav z Rusi odpustili Paula Manaforta.

Bannona so aretirali na 50-metrski jahti. New York Times je poročal, da jahta pripada kitajskemu poslovnežu in je izplula iz Connecticuta.

Na položaju ni bil dolgo, po Trumpovi prisegi na predsedniški položaj je prevzel položaj političnega stratega Bele hiše, kjer je ostal do januarja 2018.

Nato ga je Trump odpustil, ker je bil eden od virov za kritično knjigo Michaela Wolfa o Trumpu Ogenj in bes.

Istočasno so aretirali še tri druge osebe in sicer Briana Kolfagea, Andrewa Badolata in Timothyja Shea.

Bannona so aretirali na 50-metrski jahti, ki se je nahajala pred Long Islandom.

New York Times je poročal, da jahta pripada kitajskemu poslovnežu in je izplula iz Connecticuta.

Bannon in Huawei
Bannon je pogosto napadal Huawei. Vir: Twitter
Bannon in ostali osumljenci naj bi sicer zagotavljali, da bo denar za zid proti Mehiki '100-odstotno porabljen za zid', vendar so nato z lažnimi računi in neobstoječimi prodajami prikrivali pravo dogajanje.

To je še posebej zanimivo tudi zato, ker je Bannon Peking ves čas svojega političnega delovanja prikazoval kot največjo nevarnost za ZDA.

Hkrati se je Bannon zelo zavzemal za sankcije proti Kitajski ter še posebej proti kitajskemu tehnološkemu gigantu Huawei.

Bannon in ostali osumljenci naj bi sicer zagotavljali, da bo denar za zid proti Mehiki »100-odstotno porabljen za zid«, vendar so nato z lažnimi računi in neobstoječimi prodajami prikrivali pravo dogajanje.

Osumljeni so finančnih prevar in pranja denarja.

Za ti dve točki skupaj je zagroženih 20 let zapora.

Kot poroča Reuters, je bil Bannon iz pripora izpuščen na svobodo proti plačilu varščine v višini pet milijonov ameriških dolarjev.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany se je od Bannona že distancirala, saj z njim naj ne bi imeli stikov že od kar je zapustil Belo hišo.

Predsednik Trump naj ne bi bil vpleten v ta projekt, v preteklosti pa naj bi bil proti temu, da se zgradi samo »ta majhen del zidu.«

Toda New York Times je poročal, da je Trump v preteklosti tudi podpiral omenjeni projekt, pozna pa tudi večino vpletenih v shemo goljufije pod taktirko Steva Bannona.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek