REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov udarec za hrvaški turizem: Tudi Velika Britanija Hrvaško dala na rdeči seznam zaradi porasta števila okužb

Nov udarec za hrvaški turizem: Tudi Velika Britanija Hrvaško dala na rdeči seznam zaradi porasta števila okužbVelika Britanija - umik Hrvaške s seznama varnih držav

Čeprav je bila Hrvaška vse doslej na »zelenem« seznamu varnih držav v Veliki Britaniji, se je to že spremenilo.

Po poročanju Guardiana morajo potniki iz Hrvaške, Avstrije in Trinidada in Tobaga odslej po prihodu v veliko Britanijo v obvezno karanteno. Ukrep velja od četrte ure popoldan v soboto.

Guardian  je že pred tem ocenil, da bi lahko bila Hrvaška že kmalu odstranjena s seznama varnih držav in uvrščena na seznam tistih, pri katerih morajo potniki iz Velike Britanije ob prihodu ali vrnitvi v državo v karanteno.

Do spremembe prihaja zaradi povečanega števila »uvoženih« primerov okužb iz Hrvaške.

Sprejem te odločitve so pričakovali danes. Prizadetih bo na tisoče britanskih turistov, ki so trenutno na Hrvaškem.

V agenciji PC Agency ocenjujejo, da je v tem trenutku na Hrvaškem okoli 20.000 turistov.

Po navedbah Guardiana so zaposleni v vladnem Skupnem centru za biovarnost identificirali določeno število primerov okužb, ki so bili v Veliko Britanijo uvoženi iz Hrvaške.

Ni povsem jasno, za kakšno število gre, vendar je bilo ugotovljeno, da je število uvoženih primerov približno enako številu primerov iz Španije, predno je bila tudi ta država odstranjena s seznama varnih držav v roku samo nekaj ur, kar je izzvalo velike probleme turistom.

Ko so prejšnji teden s seznama varnih držav v Veliki Britaniji odstranili Francijo in še pet drugih držav, je vlada sicer nato dopustila 30-urni odlog izvrševanja vladne uredbe.

Dubrovnik
Dubrovnik to poletje sameva. Vir: Twitter

Tudi odstranitev Hrvaške s seznama varnih držav je bila izvedena na podoben način.

Hrvaška je imela v sredo 199 primerov okuženih oziroma 37,7 primerov okuženih na 100.000 prebivalcev v primerjavi z 21 okuženimi na 100.000 prebivalcev v Veliki Britaniji.

Do konca septembra je sicer načrtovanih 767 poletov britanskih letal do hrvaških letališč, s skupno kapaciteto 130.000 sedežev.

Do konca septembra je sicer načrtovanih 767 poletov britanskih letal do hrvaških letališč, s skupno kapaciteto 130.000 sedežev. Toda vse bolj verjetno je, da jih bo večina ostala praznih in da letala – sploh ne bodo poletela …

Toda vse bolj verjetno je, da jih bo večina ostala praznih in da letala – sploh ne bodo poletela …

V agenciji PC Agency ocenjujejo, da je v tem trenutku na Hrvaškem okoli 20.000 turistov.

Na seznam varnih bi lahko v Veliki Britaniji medtem morda vrnili Portugalsko, kjer je število okuženih pričelo padati, na seznam nevarnih pa bi se v prihodnje lahko uvrstile tudi Grčija, Turčija, Danska, Farski otoki, Avstrija, Švica in Gibraltar.

Letalska industrija medtem pritiska na vlado, da naj dovoli uporabo dvojnih testov namesto karantene.

Na ta način bi potniki naredili prvi test že na letališču, ob prihodu, bili doma v karanteni le nekaj dni, naredili nato še drugi test in v primeru, če bi bila oba negativna, jim ne bi bilo potrebno ostati v karanteni.

Odločitve o tem še ni, zdravstveni minister Matt Hancock pa je dejal, da »delajo na tem.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek