REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Finsko vojaško letalstvo je iz grba izbrisalo - svastiko

Finsko vojaško letalstvo je iz grba izbrisalo - svastikoFinsko vojaško letalstvo. Vir: Twitter

Na Finskem so se odločili, da potihoma – zamenjajo svoj simbol svastike in ga odstranijo iz uradnih znakov finskega vojaškega letalstva.

Simbol so sicer na Finskem uporabljali že po letu 1918 in še preden je nacizem opustošil Evropo.

Ob vseh podobnih spremembah v svetu to morda ni povsem nepričakovano, pa vendar je po svoje presenetljivo, da se je svastika tako dolgo obdržala v oboroženih silah Finske.

Svastika s parom kril je bila namreč dolga leta simbol finskega vojaškega letalstva.

Danes je ta simbol neizpodbitno povezan z nacizmom, vendar vedno ni bilo tako. Korenine tega simbola so stare več tisoč let.

Vendar ga je finsko poveljstvo vojaškega letalstva v svojem grbu prenehalo uporabljati, to pa je prvi opazil profesor univerze v Helsinkih Teivo Teivainen.

Že pred tem se je spraševal, ali je uporaba tega simbola sploh primerna za finske oborožene sile.

Simbol so sicer na Finskem uporabljali že po letu 1918 in še preden je nacizem opustošil Evropo. Simbol prav tako ni bil izbran zaradi zavezništva z Nemčijo, čeprav sta bili državi v drugi svetovni vojni res zaveznici.

Finsko vojaško letalstvo
Svastika je šla na smetišče zgodovine tudi na Finskem: Finsko vojaško letalstvo, nekoč. Vir: Twitter

Od januarja leta 2017 pa je po novem emblem poveljstva zračnih sil podoben emblemu, ki ga nosijo pripadniki zračnih sil, z zlatim orlom in krogom.

V poveljstvu so povedali, da je bilo »nepraktično in nepotrebno,« da nosijo stari emblem, ki je »od časa do časa sprožal nerazumevanje.«

V poveljstvu so povedali, da je bilo »nepraktično in nepotrebno,« da nosijo stari emblem, ki je »od časa do časa sprožal nerazumevanje.«

Svastiko je sicer leta 1920 Adolf Hitler izbral za simbol nacionalsocialistične stranke.

Vendar je simbol svastike zaradi genocidne narave Hitlerjevega režima od tedaj spremenil pomen tako, da za večino sveta predstavlja simbol nacizma, antisemitizma in preganjanja vseh »podljudi.«

Svastiko je v finske oborožene sile pripeljal švedski grof Eric von Rosen, ki je simbol uporabljal kot svoj osebni simbol sreče.

Ko je leta 2018 na novo neodvisni, sosednji Finski podaril prvo letalo za njeno vojno letalstvo, je le-to na sebi imelo modro svastiko.

Svastika vojnega letalstva

Svastiko je leta 1920 Adolf Hitler izbral za simbol nacionalsocialistične stranke.

In zato so ta in druga letala Finske vse do leta 1945 letela z – modrimi svastikami.

In čeprav Eric von Rosen ni imel povezav z nacisti leta 1918, pa je v tridesetih letih prejšnjega stoletja postal ena od vodilnih osebnosti švedskega nacističnega gibanja.

Bil je tudi nečak nemškega vodilnega nacista Hermana Göringa in kot piše zgodovinar Teivo Teivainen, je bil tudi prijatelj Adolfa Hitlerja.

Finsko vojaško letalstvo
Finsko vojaško letalstvo. Vir: Twitter

Ne glede na odstranitev svastike iz grba poveljstva vojaškega letalstva pa bo svastika na Finskem še vedno ostala – na nekaterih zastavah in grbih.

Profesor Teivainen je prepričan, da je naloga vojske, da brani državo, ne pa star simbol, ki ga je Finski podaril švedski grof leta 1918.

Svastika je na primer še vedno v grbu finske vojaške letalske akademije.

Stilizirana svastika se nahaja tudi v grbu predsednika Finske.

Profesor Teivainen je za BBC sicer dejal, da se ne zavzema za popolno prepoved svastike na Finskem, tako kot to velja v Nemčiji, da pa je »naloga vojske, da brani državo, ne pa star simbol, ki ga je podaril švedski grof leta 1918.«

In zato svastika, ki je padla iz grba poveljstva vojaškega letalstva Finske ne bo zadnja, ki bo na Finskem izginila iz uradnih znakov in praporov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek