REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Specialci po aretaciji 255 kilogramov težkega voditelja ISIS-a potrebovali tovornjak, da ga odpeljejo

Specialci po aretaciji 255 kilogramov težkega voditelja ISIS-a potrebovali tovornjak, da ga odpeljejoVoditelj Isisa - Shifa

Specialci imajo včasih rez težko delo. Dobesedno.

Tako je posebna skupina specialcev (SWAT team) v Iraku aretirala voditelja ISIS-a in fanatičnega pridigarja, ki sliši na ime Shifa al-Nima, ki je vodil teroristično skupino, ki je napadla grobnico Jona, eno od najbolj svetih mest šiitov v Mosulu.

Toda prave težave je imela šele po aretaciji, poroča New York Post. Po aretaciji brutalnega voditelja ISIS-a so se namreč soočili z novim izzivom - kako ga odpeljati v zapor?

Da bi ga odpeljali iz skrivališča, so za voditelja, ki je težak več kot 255 kilogramov, potrebovali – kar tovornjak, s katerim so ga nato na »kripi« transportirali do zapora.

Da bi ga odpeljali iz skrivališča, so za voditelja, ki je težak kar 255 kilogramov, potrebovali – kar tovornjak, s katerim so ga nato na »kripi« transportirali do zapora.

Namestili so ga na zadnji del tovornjaka, za strojnico.

Po podatkih policije so pridige in fatve tega verskega voditelja privedle do bombnih napadov na starodavno mošejo.

»Velja za enega od vodilnih ISIS-a in je bil odgovoren za izdajo fatev, ki so privedle do umorov učenjakov in klerikov,« je sporočila iraška policija.

Nima je s fatvo zahteval napade na grobnico Jona, ki naj bi bila zgrajena na mestu grobnice preroka Junusa.

Islamska država je leta 2014 v popolnosti z eksplozivom uničila to grobnico, še prej pa je od prebivalcev zahtevala, da se umaknejo 500 metrov od nje.

Voditelj Isisa - Shifa
Shifa al-Nima med prevozom. Vir: Twitter

Leta 2014 so pripadniki Islamske države uspeli zasesti velik del Iraka in Sirije.

Nadzorovali so ozemlje od Alepa v Siriji do Bagdada v Iraku.

Aretacija nevarnega pridigarja naj bi bila sedaj tudi »psihološki udarec« preostalim pripadnikom ISIS-a v državi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek