REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odkritje: grški znanstveniki ugotovili vzrok smrti antičnega vojskovodje Aleksandra Velikega

Odkritje: grški znanstveniki ugotovili vzrok smrti antičnega vojskovodje Aleksandra VelikegaAleksander Veliki, usodna bolezen. Vir: Twitter

Vzrok smrti Aleksandra Velikega je bila nekroza trebušne slinavke in ne malarija, tifusna vročica ali pljučnica, kot se je prej mislilo.

Do takšnega sklepa do prišli znanstveniki z univerze v Aristotel v Solunu, poroča lokalna publikacija Greek Reporter.

V raziskavi, ki se je začela leta 1995, so strokovnjaki natančno analizirali simptome bolezni in zadnje dni makedonskega kralja, ki so jih dokaj podrobno opisali stari zgodovinarji.

Akutna bolezen se je razvila zaradi kamnov v žolčniku, pa tudi zaradi zasvojenosti znamenitega poveljnika s težko hrano in alkoholom.

Po besedah avtorja študije, profesorja medicine dr. Thomasa Gerasimidisa, je bil vzrok za Aleksandrovo smrt huda sepsa, ki jo je povzročila akutna nekroza trebušne slinavke.

Ta bolezen se je razvila zaradi kamnov v žolčniku, pa tudi zaradi zasvojenosti znamenitega poveljnika s težko hrano in alkoholom, je pojasnil profesor.

Med študijem zadeve je zavrnil več teorij, pri čemer se je osredotočil na skrbno opisane simptome, zaznane pri slavnemu vojskovodji in osvajalcu v zadnjih dneh njegovega življenja.

»Za pojav simptomov so bile značilne hude bolečine v trebuhu po obilnem obroku in vinu, ki so jih spremljale vročina in vsakodnevno postopno poslabšanje v obdobju 14 dni,« so zapisali v raziskavi.

Sklep, ki ga je Gerasimidis dosegel po desetletjih raziskav, je, da je Aleksander Veliki umrl zaradi akutne nekroze trebušne slinavke. Zdravniki menijo, da so to stanje povzročili žolčni kamni (cholelithiasis) v kombinaciji z zaužitjem neke težke jedi ob veliki količini vina.

Aleksander je bolehal in skopnel v 14 dneh.

Profesor in njegova ekipa so prebrali vse vire, ki opisujejo zadnje dni Aleksandra Velikega, napisane izpod peres zgodovinarjev, kot so Arrian, Ptolemej, Plutarh, Kvintij Curtius in drugi, da bi sestavili natančen opis njegovega stanja in simptomov, ki so spremljali njegovo bolezen.

Aleksander je namreč bolehal in skopnel v le 14 dneh.

»Za pojav simptomov je bila sicer značilna huda bolečina v trebuhu po bogatem obroku in vinu, ki ji je sledila zvišana telesna temperatura in vsakodnevno progresivno, usodno poslabšanje zdravja tekom štirinajst dni,« je v svoji raziskavi zapisal doktor Gerasimidis.

Aleksander je prvi dan svoje bolezni trpel hude bolečine v trebuhu, ki jih je spremljala visoka vročina, zato so zdravniki izzvali bruhanje, kar je bilo takrat sprejeto zdravljenje. Nato so sledile hladne kopeli, očitno zato, da bi bolniku znižali telesno temperaturo.

Drugega dne je bil Aleksander že izmučen in se je tresel, medtem ko je še vedno hudo trpel zaradi trebušnih bolečin. Kljub temu se je odpravil na pot do palače Midiosa, vojaka, ki je nadomestil njegovega prijatelja Hephaestiona, ki je umrl; tam je spet pojedel težek obrok in med tem spil veliko vina.

Tretji dan se je Aleksandrova visoka vročina nadaljevala s še več potenja in mrzlice, medtem ko je začutil tudi težave z dihanjem … Bolezen ga je že zelo zdelala.

Spomenik Aleksandru Velikemu na promenadi v Solunu. Vir: Twitter

V naslednjih dneh se je njegovo zdravje šlo samo na slabše, ves čas je imel visoko vročino, pojavila se je tudi zlatenica, medtem ko je imel tudi težave pri komunikaciji, ki so jo spremljale blodnje.

Nazadnje je 13. junija 323 pred našim štetjem v starosti 33 let Aleksander Veliki umrl zaradi hude sepse, ki jo je povzročila nekroza trebušne slinavke, sklene doktor Gerasimidis v povzetku svojih raziskav.

Dr. Gerasimidis je po analizi del starogrških zgodovinarjev ovrgel druge možne različice Aleksandrove bolezni oziroma vzroka smrti, vključno z malarijo, pljučnico, tifusno vročico in vročico zahodnega Nila.

Grški znanstvenik je ovrgel tudi prejšnje teorije, da je Aleksander trpel za izčrpavajočo depresijo po smrti svojega najboljšega prijatelja in generala Hephaestiona, ter da je prav to bil razlog hude oslabitve njegovega imunskega sistema.

Ravno nasprotno, opozarja dr. Gerasimidis, Aleksander je celo v prvih dneh svoje bolezni še vedno sodeloval s svojimi generali, da bi načrtoval naslednji osvajalski pohod …

Aleksander Veliki je bil kralj Makedonije iz dinastije Argead, izjemen poveljnik in osvajalec, ustvarjalec svetovne super sile tistega časa, ki se je razpadla kmalu po njegovi smrti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek