REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Močni S-500 bo lahko uničil tudi nevarne meteorite: Kitajci hvalijo nov ruski raketni sistem, Američani pa so negotovi ...

Močni S-500 bo lahko uničil tudi nevarne meteorite: Kitajci hvalijo nov ruski raketni sistem, Američani pa so negotovi ...S-500 Prometej

Kitajski spletni portal Sina poroča, da bo obetavni protizračni in protiraketni ruski sistem S-500 Prometej lahko pošiljal “rakete” na rob vesolja in – če bo nuja - podrl tudi nevarne meteorite, ki letijo v smeri Zemlje.

Kot je navedeno v besedilu, ruski protiletalski in protiraketni sistemi iz leta v leto privlačijo vse večje zanimanje na mednarodnem trgu oborožitve in vojaške tehnike.

Paradoksalno je, da je najboljšo reklamo zanje naredila ameriška stran. ZDA so se odločile za uvedbo sankcij državam, ki se odločijo za nakup ruskega raketnega sistema S-400 Triumph.

Kitajska spletna stran navaja, da bo izpopolnjena različica sistema S-400 (ki se dejansko nanaša na S-500) lahko uničila vse sodobne leteče objekte, vključno s prestrezanjem meteoritov, ki prihajajo iz vesolja in grozijo našemu planetu.

S-500 bo lahko dosegel vsaj 500 kilometrov.

Hkrati bo lahko zadel do 10 tarč, poudarjajo kitajski strokovnjaki.

Pred kratkim so mediji objavili članek, ki nakazuje, kdo bo prvi kupec ruskega raketnega sistema S-500.

Seveda je na prvem mestu izpostavljena - Kitajska.

Kitajska je v začetku oktobra proslavila 70. obletnico nastanka svoje armade z veličastno vojaško parado sredi Pekinga, na kateri je svetu razkazala svoje vojaške zmogljivosti.

Medtem sta Peking in Moskva podpisala pogodbo o dobavi sistema S-400 Triumph.

Ljudska republika Kitajska je eden vodilnih partnerjev pri nabavi sodobne ruske oborožitve, ne glede na rastočo domačo vojaško industrijo.

S-500 se bo lahko boril s celotno paleto zračnega orožja, vključno s hiperzvočnimi letečimi objekti in bojnimi glavami medcelinskih balističnih raket.

Osnovna “protiletalska” raketa, ki jo bo uporabljal S-500, bo 40N6. Zrušila bo lahko cilje na razdaljah tudi do 400 kilometrov.

Ta raketa je že v uporabi v oborožitvi S-400 kot njeno najboljše orožje.

Za prestrezanje balističnih ciljev in hiperzvočnih letečih objektov pa Rusi razvijajo celo vrsto raket 77N6. Te rakete naj bi nadomestile starejše modele 9M82, ki jih najdemo v oborožitvi sistema S-300V.

Strokovnjaki trdijo, da bo Prometej uspel doseči učinkovit horizontalni doseg tudi do 600 kilometrov, medtem ko bo v primerjavi s predhodnikom S-400 močno povečal višino prestrezanja tarč v zraku.

Zlasti nove vrste raket bodo omogočile boj proti sovražnikovim ciljem, ki se nahajajo v bližjem vesolju.

Nove zmogljivosti sistema S-500 Prometej ne izključujejo možnosti sestrelitve izvidniških satelitov, ki letijo v nizki zemeljski orbiti.

Te dni so se pojavila poročila, da je ruska vojska v Siriji uspešno testirala najbolj pomembne elemente protiraketnega PZO-sistema S-500 Prometej, kar je Rusija nato sicer zanikala, hkrati pa ni ovrgla samovšečne hvalospeve v medijih, da “Američani in Nato nimajo ne letal in ne raket, ki jih S-500 ne more uničiti”.

Rusko ministrstvo za obrambo je sicer priznalo, da je bilo “nekaj težav” pri preizkusu Prometeja, a je hkrati poudarilo, da so “vsi problemi uspešno rešeni”.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je že napovedal, da se bo leta 2020 začela dobava sistema S-500 enotam protizračne obrambe.

Ko bo ruski generalštab postavil predvideno število S-500 na določena mesta - kaj bo to pomenilo in kaj se bo s tem spremenilo v razmerjih vojaške moči v svetu?

Direktor moskovskega Urada za vojaško-politične analize Aleksander Mihajlov trdi: “ZDA in njeni zavezniki iz Nata nimajo niti enega raketnega sistema – nosilca jedrskih bomb ali klasičnih bojnih glav -, ki ga S-500 ni sposoben uničiti.”

Zmogljivosti S-500, v primerjavi s S-400, opisuje na naslednji način: “S-500 imajo tak doseg v višino, da bodo lahko uničile tudi vojaške satelite v nizkih orbitah okoli Zemlje. S-400 lahko zadene do 30 kilometrov višine, zaradi česar se lahko kosa z vsemi sovražnikovimi letali in projektili, toda z omejitvijo v višinskem segmentu. S-500 ima doseg do 400 kilometrov razdalje, a kar se tiče višine, lahko sestreli nasprotinikove bojne sisteme tudi v bližnjem vesolju.”

Mihajlov še posebej poudarja, da bo S-500 Rusija uporabila tudi za uničenje sovražnih raket srednjega dosega.

“S-500 je sposoben prestreči in uničiti tudi hipersonične rakete, ki letijo s hitrostjo do 7 kilometrov na sekundo”, sklene direktor omenjenega moskovskega urada.

Ker bo kmalu dobila v uporabo S-500, je Rusija že začela prodajati raketne sisteme S-400.

Prav zato tudi države, kot so na primer Srbija računajo, da jih bodo lahko dobile nekoliko ceneje.

Kitajska in Turčija sta jih že prejeli, do oktobra 2020 pa jih bo prejela tudi Indija.

Kljub aktivnemu nasprotovanju Američanov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek