REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Muslimani začenjajo z ramazanom in javno prebirajo svojo sveto knjigo - Koran

Muslimani začenjajo z ramazanom in javno prebirajo svojo sveto knjigo - KoranMolitev muslimanov v mošeji

Več kot milijarda muslimanov po vsem svetu danes začenja postni mesec ramazan.

Ta se bo začel po današnjem sončnem zahodu, prvi dan posta pa bo v ponedeljek.

Post bo trajal 29 dni, in sicer do sončnega zahoda 14. junija. V času ramazana se muslimani postijo med sončnim vzhodom in sončnim zahodom, prav tako se trudijo biti v okvirih moralnih načel, ki jih uči islam. "Post je med drugim najvišja stopnja pobožnosti in dokaz resničnega verovanja, brez licemerstva in dvojne morale," so zapisali v Islamski skupnosti Slovenije.

Post bo trajal 29 dni, in sicer do sončnega zahoda 14. junija.

Ramazanski čas je po njihovih navedbah tudi najboljše obdobje v letu, v katerem se lahko verniki ozrejo nazaj in se soočijo sami s seboj ter izrečejo molitev Bogu ter ga prosijo "za odpuščanje za vsa slaba dejanja, ki smo jih zagrešili, kot tudi, da nas nagradi za vse, kar smo dobrega naredili sebi, drugim in skupnosti".

Kot so zapisali v Islamski skupnosti v Sloveniji, je mesec ramazan blagoslovljeno obdobje, namenjeno krepitvi bogoslužja.

"Je čas posta, božjega napotila, božje rešitve in Njegove milosti," so poudarili.

Po verovanju muslimanov je v ramazanu Bog poslancu Mohamedu začel razodevati sveto knjigo muslimanov Koran.

Zato se muslimani v tem obdobju intenzivno posvečajo njegovemu branju in proučevanju. Celoten Koran v času meseca ramazana na glas preberejo v večini mošej, in sicer tako, da se vsakodnevno prebere 20 od skupno 604 strani.

'Kur’an ni zapis ali talisman, ki ga je potrebno hraniti na verižici kot obesek ali v vitrini za okras.'

"V mesecu ramazanu se je začelo razodetje Kur’ana in zato ga poimenujemo tudi mesec Kur’ana. Muslimani se v tem mesecu intenzivno posvetijo branju Kur’ana in drugim ibadetom (Bogu ugodnim delom). Božji poslanec je v tem mesecu bral Kur’an pred melekom Džibrilom (angel Gabrijel), ki ga je poslušal in preverjal. Zato tudi naša tradicija prirejanja mukabel, glasnega branja Kur’ana v džamiji tekom ramazana, temelji na dejstvu, da je včasih treba brati Kur’an pred nekom, ki je boljši poznavalec od nas in nam lahko pomaga popraviti morebitne napake ... Kur’an je razodet živim ljudem, da bi ga brali in recitirali. Kur’an ni zapis ali talisman, ki ga je potrebno hraniti na verižici kot obesek ali v vitrini za okras ter upati, da nas bo pozdravil ali nam prinesel srečo. Kur’an seveda je vse to, a le za tistega, ki ga prebira in živi tako, kot piše v njem," so zapisali v slovenski Islamski skupnosti.

V času postnega meseca bodo ramazanske aktivnosti potekale v 18 slovenskih mestih - Ljubljani, na Jesenicah, v Kopru, Mariboru, Velenju, Celju, Trbovljah, Novem mestu, Kočevju, Krškem, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Izoli, Škofji Loki, Kranju in Tržiču.

Najpomembnejša molitev (teravih namaz) bo med ramazanom potekala v večernih urah.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek