REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahodni obveščevalci svarijo, da je Evropa v dosegu ruskih raket. Kje so rakete, ki naj bi dosegle tudi Slovenijo?

Zahodni obveščevalci svarijo, da je Evropa v dosegu ruskih raket. Kje so rakete, ki naj bi dosegle tudi Slovenijo?Doseg ruskih raket, vir: FAZ

Rusija je sporne manevrirne rakete tipa 9M729 že razporedila na mnogo več mestih, kot se je do zdaj vedelo, je nedavno opozoril Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ), ki se sklicuje na visoke uradnike zahodnih obveščevalnih služb.

Viri FAZ trdijo, da so rakete razmeščene ne samo v bataljonu za usposabljanje na raketnem vojaškem poligonu Kapustin Jar, na jugu Rusije, pač pa tudi v bataljonu v oporišču Kamyshovo, južno od Jekaterinburga ter še na dveh mestih: v Mozdoku, v severni Osetiji in v Schuji, nedaleč od Moskve.

Iskander-K (Nato-Code SSC-7), vir: FAZ
Iskander-K (Nato-Code SSC-7), vir: FAZ

Združene države Amerike in njeni partnerji iz Nata so že v drugi polovici lanskega leta poročali o raketah v Schuji.

Rusija domnevno že ima vsaj 64 novih manevrirnih raket, ki so lahko oborožene s konvencionalnimi, vendar tudi jedrskimi bojnimi konicami.

Po podatkih Zveze ameriških znanstvenikov iz projekta za spremljanje oborožitve, vsak od skupaj štirih bataljonov razpolaga s štirimi lansirnimi vozili s po štirimi raketami. To pomeni, da ima Rusija vsaj 64 novih manevrirnih raket, ki so lahko oborožene s konvencionalnimi, vendar tudi jedrskimi bojnimi konicami.

ZDA in nato tudi Rusija sta se umaknili iz Sporazuma o omejevanju raket srednjega in kratkega dosega (INF), ki je prepovedal medcelinske rakete in manevrirne projektile dosega od 500 do 5.500 kilometrov, ki bi lahko imeli jedrske bojne konice. Amerika in Nato obtožujeta Rusijo, da ruska manevrirna raketa 9M729 predstavlja kršitev sporazuma, kar Moskva zanika.

Protesti v Nemčiji, vir: Twitter

Nemški mediji poročajo, da je doseg manevrirne rakete z jedrsko bojno konico 2350 kilometrov, toda s konvencionalno bojno konico, ki tehta 500 kilogramov, le 2000 kilometrov.

S tako razmeščenimi raketami so tako vzhodna in severna Evropa kot srednja Evropa v dosegu omenjenih ruskih sistemov.

Vendar pa po podatkih iz Moskve ta raketa ima doseg - le 480 kilometrov.

S tako razmeščenimi raketami so tako vzhodna in severna Evropa kot srednja Evropa v dosegu omenjenih ruskih sistemov.

V primeru krize pa obstaja možnost hitrega premikanja sistema na zahod, kar pomeni, da bi bila ogrožena celotna Evropa, razen Portugalske, opozarja nemški časnik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek