REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vox populi: LMŠ in SD po dva poslanca, NSi, DeSUS in Levica pa le po enega

Vox populi: LMŠ in SD po dva poslanca, NSi, DeSUS in Levica pa le po enegaEvropske volitve - Irena Joveva

Politični trendi, ki smo jim bili priče v zadnjem času, se nadaljujejo. To kaže tudi zadnja raziskava javnega mnenja agencije Ninamedia, ki nakazuje, kakšen bi lahko bil strankarski izplen evropskih volitev.

Telefonsko anketo je med 9. in 11. aprilom agencija Ninamedia izvedla za časnika Dnevnik in Večer ter RTV Slovenija. Anketiranih je bilo 700 oseb.

Tanji Fajon, Ireni Jovevi, Milanu Zveru, Ljudmili Novak, Igorju Šoltesu in Violeti Tomić torej že zdaj kaže precej dobro. Ostalim manj, vendar ima nekaj možnosti za poslanski stolček tudi Angelika Mlinar.

Tanji Fajon, Ireni Jovevi, Milanu Zveru, Ljudmili Novak, Igorju Šoltesu in Violeti Tomić torej že zdaj kaže precej dobro.

Kot kaže njihov Vox populi, bi na volitvah danes SD z nosilko liste Tanjo Fajon in LMŠ z nosilko liste Ireno Jovevo dobili enak delež glasov, to je 16,9 odstotka vprašanih, skupna lista SDS in SLS z nosilcem liste Milanom Zverom na tretjem mestu pa 15,7 odstotka.

Sledijo NSi z nosilko liste Ljudmilo Novak (8,3 odstotka), DeSUS z Igorjem Šoltesom (8,2 odstotka) in Levica z Violeto Tomić (7 odstotkov).

SAB z Angeliko Mlinar je podporo napovedalo 4,2 odstotka vprašanih, SMC z Gregorjem Peričem pa 0,6 odstotka. Volitev se ne namerava udeležiti 6,9 odstotka vprašanih, 14,8 odstotka pa še ne ve oziroma se še ni odločilo.

Ljudmila Novak. Foto: osebni arhiv
Ljudmili Novak se že nasmiha stolček v Evropskem parlamentu.

Če bi pa upoštevali le tiste vprašane, ki nameravajo oditi na volitve in so navedli, koga bodo obkrožili, bi LMŠ in SD zbrali vsaka slabih 22 odstotkov glasov, koalicija SDS in SLS pa 20 odstotkov.

Kdo je nosilec liste, je daleč najmanj pomembno privržencem SDS, daleč najbolj pa podpornikom LMŠ.

Omenjene tri stranke bi lahko dobile po dva evropska poslanca, po enega naj bi dobile NSi, DeSUS in Levica.

NSi, Levici in SDS (v sodelovanju s SLS) se na volitvah v Evropski parlament nakazuje tako rekoč enak rezultat, kot bi ga dosegle, če bi bile danes volitve v državni zbor.

Pri nekaterih strankah je slika drugačna. SD, DeSUS in tudi SAB na evropskih volitvah kaže precej bolje, kot je njihova trenutna priljubljenost na domačem terenu, LMŠ pa znatno slabše.

Križanje rezultatov je tudi pokazalo, da se zdi to, kdo je nosilec liste, daleč najmanj pomembno privržencem SDS, daleč najbolj pa podpornikom LMŠ.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek