REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»V peklu je še veliko prostih mest«: BBC v treh prigodah strnil posmeh voditeljev EU na račun Britancev

»V peklu je še veliko prostih mest«: BBC v treh prigodah strnil posmeh voditeljev EU na račun BritancevTusk Junckerju: »Imaš ti kakšno idejo?« Vir: YouTube

Celotna Velika Britanija in Britanci trepetajo zaradi brexita, voditelji EU pa se jim posmehujejo, poročajo londonski in svetovni mediji.

Na zadnjem vrhu v Bruslju so se voditelji EU namreč odločili, da preložijo brexit, vendar pod določenimi pogoji in ne za toliko, kot je to želela premierka Velike Britanije Theresa May.

»Po besedah našega papeža je pekel še vedno prazen. To pomeni, da je še vedno veliko prostora,« je odgovoril Tusk skozi smeh.

Vzdušje na vrhu je nato najbolj nazorno odsevala novinarska konferenca, na kateri sta na vprašanja, ob obilici smeha, odgovarjala predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

BBC se je v svojem poročilu z vrha v Bruslju lotil tudi satiričnih utrinkov, in vse to strnil v videoposnetku najbolj zanimivih vprašanj, ki jih je spremljal nebrzdan smeh v dvorani v kateri je potekala novinarska konferenca. Videoposnetek tega dogajanja si lahko pogledate spodaj.

Spomnimo, Evropski svet se je soglasno odločil, da britanski umik iz EU preloži na 22. maj letos v skladu z zaključki dvodnevnega vrha voditeljev EU v Bruslju. To podaljšanje je odobrilo 27 članic EU, toda pod pogojem, da spodnji dom britanskega parlamenta potrdi sporazum o umiku.

Tusk je v pogovoru z novinarji naredil lapsus, ko je pojasnjeval, kaj bi se zgodilo, če sporazum ne bi odobril spodnji dom britanskega parlamenta.

»Po drugem scenariju, če spodnji dom ne bo odobril sporazuma o umiku iz EU, se Evropski svet strinja, da ga preložimo do 20. aprila ... 12. aprila 2019,« je dejal Tusk in se začel smejati.

Na naslednje novinarsko vprašanje, »kako dolgo bo trajalo podaljševanje brexita«, sta se Tusk in Junker zmedeno pogledala, poroča britanski Gardian.

»Ali imaš kakšno idejo?«, je vprašal še vedno nekoliko zmedeno Tusk Junckerja, nato pa je Junker novinarjem hudomušno odvrnil: »Do samega bridkega konca«, na kar so vsi znova planili v smeh.

Tusk je potem odgovoril na vprašanje v zvezi z njegovo nedavno izjavo, da obstaja »poseben kraj v peklu« za vse promotorje brexita, ki so brez kakršnega koli načrta.

»No, sporazum o umiku je del načrta. Če britanski poslanci ne bodo potrdili tega sporazuma naslednji teden, ali menite, da bo ta poseben kraj v peklu razširjen, da bi bilo v njem dovolj prostora za še več poslancev spodnjega doma?«, je vprašala ena novinarka.

»Po besedah našega papeža je pekel še vedno prazen. To pomeni, da je še vedno veliko prostora,« je odgovoril Tusk skozi smeh in hitro zaključil tiskovno konferenco.

Sicer pa so kasneje, ko je britanska premierka že zapustila vrh, drugi voditelji naredili skupne fotografije.

Kam je zginila Theresa May? Vir: Twitter

Ob tej priložnosti sta se francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk fotografirala, tako da sta z rokami kazala na prazno mesto, kjer naj bi stala Theresa May.

Tudi Viktor Orban zabodeno gleda na mesto, kjer ni Therese May ...

Na dogajanje v Bruslju so se na svetovnem spletu burno odzvali tako britanski volivci kot mediji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek