REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pred vrati Evrope: Mongoli znova osvajajo in zažigajo!

Pred vrati Evrope: Mongoli znova osvajajo in zažigajo!Mongolski pevec - skupina HU | vir:YouTube

Nekaj sto let zatem, ko so mongolski bojevniki na svojih hitrih konjih pod vodstvom Džingiskana zadnjič obiskali Evropo in po njej zasejali strah in trepet, so njihovi nasledniki sprožili novo ofenzivo. Za katero celo upajo, da bo »presegla tisto njihovih prednikov.«

Vendar se tokrat zadeve niso lotili z ognjem in mečem, pač pa bistveno drugače. Glasbena skupina Hu je z mešanico rokovske glasbe in tradicionalnih tem ter instrumentov našla inspiracijo v dolgi zgodovini svoje dežele in naredila »nomadsko življenje znova veliko,« kot so opozorili v Sputniku. Ob tem pa uporabljajo tudi sodobne prijeme in seveda imajo tudi svojo Facebook stran.

Mongolski rokerji so 'nomadsko življenje znova naredili veliko'

Dva video posnetka rokerske skupine »Hu«, ki v prevodu pomeni »človek« oziroma »človeški«, sta na kanalu You Tube od jeseni osvojila že milijone navdušencev po vsem svetu. Naslovi pesmi in posnetkov so Yuve Yuve Yu in Totem Volka. Doslej si jih je ogledalo preko osem milijonov gledalcev.

Namesto hitrih konjev, s katerimi so po vsej Evraziji širili svoj vpliv, so moderni rokerski nomadi posegli po težkih motorjih, vendar so ne glede na to – in prav zaradi tega – obdržali svoj »plemenski duh.«

Osvajanje Evrope - Mongoli Vir:Wikipedija
Širjenje mongolskega imperija skozi čas.                              Vir:Wikipedija

»Neverjetno!!!! Pričakoval sem klon neke Metallice, našel pa zelo avtentičen in plemenski rock, z mongolskimi koreninami,« je zapisal eden od uporabnikov družbenih omrežjih ob videu Totem Volka. Nekateri so celo izrazili željo, da bi postali Mongolci. »Toliko mongolskega ponosa. Pesem in video so mi sprožili mravljince v hrbtenici…« je zapisal drugi.

»Zadnjič, ko so bili ti tipi na turneji, so totalno vse razsuli. Večino Evrope. V glavnem je bila to smrt in metal, že tedaj. Resni rokerji,« je ironično dodal drugi.

Zadnjič, ko so bili ti tipi na turneji, so totalno vse razsuli. Večino Evrope.

Skupina svoj rok imenuje »hunnu rock«, pri besedilih pa se opirajo na zgodbe iz svoje preteklosti.

Svoj prvi album bodo imenovali Gereg, kot se je imenoval prvi potni list v imperiju Džingiskana, tega vladarja pa tudi odkrito imenujejo v enem o svojih hitov.

Skupina HU Vir: https://www.facebook.com/HUNNUROCK/

Poleg tega so v svoj izvirni glasbeni izraz vključili tradicionalne instrumente, kot so gosli iz konjske glave, čeljustna harfa in lokalna kitara, ki skupaj z grlenim prepevanjem zvenijo vendarle nekoliko drugače kot klasični bobni, ki jih poznamo v rokovski glasbi.

Ob tem imajo vsi člani ansambla solidno glasbeno izobrazbo, ker so se učili igranja na zgodovinskih instrumentih na mongolskem državnem konservatoriju. In zato upajo tudi na uspeh izven meja Mongolije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek