REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je Trump po neumnosti razkril svoje prvo tajno potovanje v vojno območje

Kako je Trump po neumnosti razkril svoje prvo tajno potovanje v vojno območjeTrumpovo skrivnostno pot so hitro razkrili entuziastični sledilci poletov na svetovnem spletu

Sporočila prek Twitterja so izginila kot kafra isto sekundo, ko je letalo začelo ropotati ... In prav to je bil vsem znak, da se s Trumpom dogaja nekaj nevsakdanjega.

Prvo potovanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Irak te dni, njegov prvi obisk vojnega območja od prevzema funkcije, bi moralo biti najstrože varovana skrivnost in – presenečenje za ameriške vojake v vojni coni.

Toda Beli hiši ni uspelo tako občutljive poti predolgo ohraniti kot skrivnost.

Potem ko je Tramp v zadnjih štirih dneh na svojem najljubšem družbenem omrežju »tvital« več kot 30-krat, je ameriški predsednik v torek zvečer nenadoma prenehal z »bljuvanjem ognja« preko svetovnega spleta.

Do srede predsednika ZDA ni bilo mogoče videti nikjer in ni imel nobenih v naprej napovedanih javnih nastopov. Njegov Twitter profil je nenadoma mrknil, tih in puščoben.

Pred zahodnim krilom Bele hiše ni bilo videti uniformiranih marincev, ki tam običajno stražijo, kar je pomenljiv znak, da je predsednik ZDA v Ovalni pisarni.

Sledenje Trumpovega letala v realnem času, v kombinaciji z njegovim izginotjem s Twitterja, je nakazovalo, da se je naposled odpravil na pot, so ugotavljali svetovni mediji.

Tudi uradniki Bele hiše so molčali, piše ameriški Politico.

Kmalu so amaterski opazovalci letal na nebu opazili Boeing VC-25, vojaško letalo, ki služi ameriški administraciji kot Air Force One (uradno letalo predsednika ZDA), ki je letelo nad Evropo.

Sledenje Trumpovega letala v realnem času, v kombinaciji z njegovim izginotjem s Twitterja, je nakazovalo, da se je naposled odpravil na pot, so ugotavljali svetovni mediji.

Tudi britanski BBC se je razpisal o sporočilih »letalskih entuziastov«, ki so spremljali nenavadno dogajanje na nebu nad Združenim kraljestvom.

Tudi novinarji, ki spremljajo predsednika na takih potovanjih, morajo spoštovati striktni embargo, ki jim prepoveduje, da bi karkoli poročali, dokler predsednik ni na varnem.

Ko se je novica razširila po družbenih omrežjih, se je vnel »lov« za Trumpovim letalom in možno destinacijo njegove »skrivnostne« poti na Bližnji ali Srednji vzhod.

Prejšnje administracije so sicer sprejemale skrajne ukrepe, da bi obiske predsednika ZDA v vojnih območjih ohranile tajne, ker so se bale še večjih varnostnih tveganj, če bi javnost izvedela za tvegano destinacijo predsednikove poti.

Tudi novinarji, ki spremljajo predsednika na takih potovanjih, morajo spoštovati striktni embargo, ki jim prepoveduje, da bi karkoli poročali, dokler predsednik ni na varnem. Podobna potovanja so pogosto taka skrivnost, da imajo novinarji dovoljenje, da povedo, da se odpravljajo v vojno cono le zakoncu in enemu od urednikov.

Medtem ko je Bela hiša preprečila, da bi velike medijske hiše objavile zgodbe o potovanjih, preden bi jih sama uradno objavila, ji tokrat ni uspelo ustaviti nebrzdanih spletnih špekulacij.

Fanatična skupnost »sledilcev poletov« je zelo hitro ugotovila in objavila, da je Trump odletel iz zračnega oporišča Andrews okoli polnoči na božič z Boeingom VC-25A, ki je eden od modificiranih Boeingov 747, ki ob posebnih priložnostih nadomešča Air Force One.

Toda letalo ni uporabilo tradicionalnega Air Force One klicnega znaka, saj je bilo poimenovano RCH358.

Eden od pasioniranih opazovalcev poti letal v Združenem kraljestvu je v sredo zjutraj identificiral zaščitno kodo 747 in posnel fotografijo.

CivMilAir, račun na Twitterju, ki spremlja vojaške letala, je nato »retvital« ta posnetek, kar je sprožilo plaz ugibanj med opazovalci zrakoplovov po vsem svetu.

CivMilAir, račun na Twitterju, ki spremlja vojaška letala, je nato »retvital« ta posnetek, kar je sprožilo plaz ugibanj med opazovalci zrakoplovov po vsem svetu.

Prizadevanja za to, da Trumpova pot ostane skrivnost, je dodatno zapletel tudi sam predsednik, ki preprosto ne more obdržati skrivnosti. Trump je namreč več tednov tako javno kot zasebno, omenjal možnost prihodnjega potovanja v vojno cono.

»Ne, grem v vojno cono«, je odvrnil Trump na vprašanje novinarjev prejšnji mesec, ko so ga vprašali, če se boji takega potovanja.

V novembrskem intervjuju za Washington Post pa je dejal, da tako potovanje načrtuje »ob pravem času«, morda celo pred božičem.

Trumpova na "tajni misiji" v Iraku

Viri iz Bele hiše so potrdili, da je Trumpova administracija načrtovala potovanje več kot šest tednov.

»Če bi videli, kaj vse smo morali prestati - v zatemnjenem letalu, z vsemi zaprtimi okni, brez svetlobe kjerkoli, v trdni temi«, je novinarjem potarnal ameriški predsednik.

V intervjuju, ki ga je dal novinarjem, ki so z njim tokrat potovali v Irak, je predsednik ZDA priznal svoje frustracije zaradi tajnosti okoli načrtovane poti v vojno cono in dodal, da so bili predhodni podobni obiski zadnji hip preklicani, ker so informacije začele »curljati«.

Na vprašanje, ali je bil zaskrbljen zaradi potovanja v Irak, je Tramp odgovoril: »Seveda. Še posebej, ko sem slišal skozi kaj vse moramo iti.«

»Zaskrbljen sem bil zaradi institucije predsedstva. Ne zame osebno. Imel sem skrbi tudi za prvo damo, to lahko potrdim«, je pristavil Trump.

Predsednik ZDA in prva dama med obiskom ameriškega vojaškega oporišča v Iraku.

Nato je zelo barvito opisal varnostne ukrepe, ki jih je njegovo letalo moralo upoštevati, ko je pristajalo v vojni coni.

»Če bi videli, kaj vse smo morali prestati - v zatemnjenem letalu, z vsemi zaprtimi okni, brez svetlobe kjerkoli, v trdni temi«, je potarnal ameriški predsednik.

Tudi v WikiLeaksu so dokaj hitro zaznali smer in domnevali o skrajnem cilju skrivnostne poti predsednika Združenih držav, poroča Politico.

V nekem trenutku so celo krožile govorice, da je Trump odpravil novinarje in odšel v vojno cono, ko je domnevno igral golf v svojem klubu Mar-a-Largo ob zahvalnem dnevu.

Možnost nenadnega potovanja Donalda Trumpa v Irak ali Afganistan je v preteklih tednih sicer močno ovirala delo novinarjev v Beli hiši.

V nekem trenutku so celo krožile govorice, da je Trump odpravil novinarje in odšel v vojno cono, ko je domnevno igral golf v svojem klubu Mar-a-Lago med počitnicami ob zahvalnem dnevu.

Krožile so tudi govorice, da je predsednik odšel na tajno potovanje v Irak ali Afganistan ob vrnitvi z vrha G20 v Argentini.

Toda obe govorici sta se izkazali za neresnični.

Ko pa se je naposled odpravil proti Iraku, je bilo Trumpovo potovanje izključeno iz uradnega dnevnika potovanj v Beli hiši; vendar so v sredo popoldne uradniki zahodnega krila Bele hiše izvedeli, da je predsednik že na poti v »neznano destinacijo« in da se do petka ne bo vrnil v Washington, je za medije potrdil eden od pomočnikov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek