REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Bledu na krilih legende znova po potopljeni zvon v globine Blejskega jezera

Na Bledu na krilih legende znova po potopljeni zvon v globine Blejskega jezeraBlejski zvon

Na božični dan na Bledu vedno znova oživljajo staro legendo o potopljenem zvonu. Tradicionalna prireditev je potekala v Grajskem kopališču na Bledu.

Gre za staro blejsko legendo o nastanku zvončka želja, ki stoletja domuje na otoku in uresničuje želje ljudi.

Legenda govori o tem, da je na Blejskem gradu živela užaloščena vdova, ki so ji razbojniki ubili moža. V žalosti je vse svoje zlato in srebro dala pretopiti v majhen zvon, ki bi ga donirala cerkvici na Blejskem otoku, a ko so čolnarji želeli prepeljati zvon na otok, se je razbesnela nevihta in čoln se je potopil.

Tistemu, ki z zvonom pozvoni, se uresničijo želje

Užaloščena vdova je odšla v samostan v Rim in ko je papež slišal njeno žalostno zgodbo, je doniral nov zvon za blejsko cerkvico. Še danes so ljudje prepričani, da se tistemu, ki z njim pozvoni, uresničijo želje.

Ta legenda je znana tudi mnogim turistom, ki radi pozvonijo z zvonom želja na Blejskem otoku.

Pri uprizoritvi legende so sodelovali sopranistka Janja Hvala in plesalci.  Legendo so letos zvočno prenovili, potapljači pa so naročili nov zvon.

Zvon želja se je iz globin dvignil s pomočjo Društva za podvodne dejavnosti Bled.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek