REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Praznično po Sloveniji in svetu, kristjani pri polnočnicah pričakali božič

Praznično po Sloveniji in svetu, kristjani pri polnočnicah pričakali božičPapež Frančišek Vir: Pixell

Kristjani po vsem svetu ki božič praznujejo po gregorijanskem koledarju so opolnoči, ko so po cerkvah potekale polnočnice, pričakali božič. Ta dan zaznamuje  dan Jezusovega rojstva. Božič je eden največjih krščanskih praznikov, s katerim verniki praznujejo rojstvo Jezusa Kristusa. Mnogi na predvečer praznika postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce.

Otroci, pa tudi odrasli tradicionalno dobijo darila. 

Božič so svečano pričakali tudi v Vatikanu, kjer je papež Frančišek daroval mašo. Danes bo papež številne vernike na Trgu svetega Petra tudi nagovoril in podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Veselo oznanilo je namenjeno tistim, ki imajo odprto srce, ki hrepenijo po pravi sreči in miru

V Sloveniji sta nadškofa Stanislav Zore in Alojzij Cvikl sta polnočnici, kot poroča RTV SLO darovala v stolnih cerkvah.

Mariborski nadškof Cvikl je med pridigo pri polnočni maši dejal, da veselo oznanilo, ki ga prinaša rojstvo Odrešenika, ni namenjeno močnim in pomembnim ljudem tega sveta, ampak predvsem "tistim, ki imajo odprto srce, ki hrepenijo po pravi sreči in miru".

Upanje, ki ga prinaša Odrešenik, tudi ni grajeno na človeški moči in nasilju, ampak na božji ljubezni in dobroti, ki je namenjena predvsem ubogim in preprostim, je dejal.

Sveta noč je po besedah nadškofa noč, ki nagovarja vsakega. "Zato vas vabim, da odpremo svoja srca in sprejmemo ta dar, ki je edini sposoben spremeniti naše življenje tako, da bomo tudi mi vedno bolj postajali dar za druge. Tako bo naše življenje postalo bolj uresničeno in tudi bolj polno iskrene in globoke vere, v kateri bomo tesneje povezani z Bogom in drug z drugim.

To svojo iskreno in pristno vero potem izpovedujmo in živimo v svojih družinah, na delovnem mestu in v javnem življenju," je pozval mariborski nadškof.

Vsem je zaželel, da bi letošnji božič našel odmev "tako v mojem, kot tudi v vašem vsakdanjem življenju".

Škof Evangeličanske cerkve Geza Filo je vodil božično bogoslužje na predvečer praznika v evangeličanski cerkvi v Ljubljani. V pridigi je dejal, da Kristusovo rojstvo prinaša luč, ki smo je potrebni zlasti v današnjem svetu, "kjer je toliko zla, nasprotovanja, hudobije, krivic in nasilja".

Ta luč po Filovih besedah nagovarja vsakega in vabi "k novemu načinu življenja, ki nikogar ne izključuje, nikogar ne zavrača". Vsem je zaželel, da bi to luč prepoznali in da bi se njihovo srce napolnilo z božičnim veseljem.

Božične maše bodo danes tudi po številnih cerkvah v Sloveniji.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek