REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za razliko od Obamovih, Melania in Donald Trump za prečkanje ceste potrebujeta - osem paradnih limuzin

Za razliko od Obamovih, Melania in Donald Trump za prečkanje ceste potrebujeta - osem paradnih limuzinPoljubček za Melanio Trump. Vir: Pixsell

Za razliko od Obamovih, ki sta pogosto šla na obiske in predvsem sprehode tudi peš, Melania in Donald Trump za obisk v neposredni soseščini svojega uradnega domovanja in prečkanje ceste pred Belo hišo potrebujeta - avtomobil.

In to ne le razvpito predsedniško limuzino, toda celo še osem paradnih vozil.

Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu je ta teden sicer uspel veliki met, ko je premagal velik politični prepad in v Washingtonu naposled osebno dočakal Georgea Busha mlajšega, svojega pogostega in ostrega političnega nasprotnika, pred razvpito hišo Blair (Blair House), predsedniško rezidenco za visoke goste iz tujine in drugih krajev ZDA, ki se nahaja čez cesto od Bele hiše, ob aveniji Pennsylvania.

Hiša Blair Vir: Wikipedia
Bela hiša in hiša Blair, 230 metrov stran.   Vir: Wikipedia

Dejanska dolžina tega "prepada" pa je znašala le 230 metrov, toda Trump in njegova soproga Melania sta to "razdaljo" prečkala sede, udobno nameščena v predsedniški črni limuzini, ki jo je spremljalo vsaj še osem drugih vozil.

Trump je porabil celih 23 minut za obisk Busha mlajšega in njegove žene Laure, so cinično poročali ameriški mediji. Vsekakor pa je napredek, da je srečanje nekdanjega predsedniškega para s Trumpovima potekalo v prijetnem vzdušju kljub dejstvu, da je bil razlog zanj izrekanje sožalja ob smrti očeta Busha mlajšega - Georga H. W. Busha.

Mlajši Bush, 43. predsednik Združenih držav, si je ob snidenju z Donaldom in Melanio celo izmenjal poljubčke s sedanjo prvo damo ZDA.

Vendar pa je potreba zakoncev Trump po motoriziranih spremljevalcih dvignila mnogo hrupa v Ameriški, pa tudi v svetovni javnosti.

'Zakaj se za božjo voljo Trump ni preprosto sprehodil čez dvorišče Bele hiše do hiše Blair, se sprašujejo ameriški volivci.

Ameriški in britanski mediji se sprašujejo, zakaj se za božjo voljo Trump ni mogel - ali pa ni želel - preprosto sprehoditi čez dvorišče Bele hiše in oditi peš do hiše Blair.

"Predsedniki pred njim, vključno s preteklim, so pogosto hodili peš," poudarja Edward Price, ki je bil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost v času predsedovanja Trumpovega predhodnika Baracka Obame.

Obama in Xi, peš do hiše Blair
Sprehod: Obama in Xi, peš do hiše Blair.

Price spominja na dogodek, ko je Obama spremljal na primer Xi Jinpinga peš do hiše Blair med obiskom kitajskega predsednika v Washingtonu septembra 2015.

Podčrtal je še en šaljivi pripetljaj, ko sta Obama in takratni šef osebja Bele hiše Denis McDonough sproščeno "skočila" iz Bele hiše do najbližjega Starbucksa po kavo.

Peš po kavo v priljubljeni Starbucks
Peš po kavo v priljubljeni Starbucks.

Toda Trump očitno nerad "telovadi" in se je tudi tokrat odpravil na "pot" iz Bele hiše do hiše Blair z avtom skupaj s številnim spremstvom in dodatnimi vozili.

Mogočna jeklena vrata, ki varujejo vstop v dvorišče Bele hiše in se nahajajo vzdolž avenije Pennsylvania so se le za hip odprla, da bi spustila Trumpovo predsedniško limuzino v "zunanji svet", limuzina pa je nato takoj zavila in se le nekaj metrov kasneje ustavila pred hišo Blair.

Ameriški predsedniški pari pred Donaldom in Melanio, vključno s preteklim, so pogosto hodili peš.

Avenija Pennsylvania in trg Lafayette sta ta čas bili zaprti za pešce, ki se običajno zbirajo pred Belo hišo zaradi fotografiranja ali protestov, navaja Washington Post.

Predsedniško "motorizirano" spremstvo običajno vključuje več kot deset vozil, vključno z agenti tajne službe, medicinskim osebjem, pomočniki Bele hiše in službo za stike z javnostmi.

Toda tokrat so bili novinarji, ki stalno spremljajo predsednika Združenih držav, že v naprej razporejeni v bližini hiše Blair in niso bili v Trumpovem spremstvu, ki je štelo vsaj osem mogočnih črnih limuzin, kot je razvidno iz videoposnetkov.

Brez limuzine nikamor
Brez limuzine nikamor - niti za vogal.

Bela hiša ni pojansila, zakaj je Tramp izbral tako pompozen način, da se pripelje na obisk k ožaloščeni družini Bush.

Bela hiša ni pojasnila, zakaj je Tramp izbral tako pompozen način, da se pripelje na obisk k ožaloščeni družini Bush.

Michelle Obama, nekdanja prva dama, pa je v svoji avtobiografiji Postati (Becoming) zapisala, da je tajna služba včasih "zaradi varnostnih razlogov" zahtevala tudi od nje in njenega moža, da naj se sprijaznita z navzočnostjo številnega spremstva, namesto da bi se v miru sprehajala na svežem zraku.

Washington Post poudarja, da Bushova nista spremljala Trumpova do avtomobila po koncu njunega obiska, temveč sta Donald in Melania pot iz hiše Blair do predsedniške limuzine, parkirane tik pred rezidenco - našla sama.

Trump je nato v pričo novinarjev odprl vrata Melanii, da se je lahko usedla v avto, nato pa še pomahal v slovo tudi novinarjem, vendar ni želel odgovarjati na vprašanja. Potem se je s svojim številnim spremstvom in avtomobili vrnil naravnost domov - le 230 metrov vstran.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek