REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi zapleti z otroško srčno kirurgijo: Gregorič odstopil in zapustil inštitut

Novi zapleti z otroško srčno kirurgijo: Gregorič odstopil in zapustil inštitutGregorič - otroška srčna kirurgija

Priznani kirurg Igor Gregorič je pred tednom dni nepreklicno odstopil in zapustil Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Odstopno izjavo pa ima pripravljeno tudi v. d. direktorja Brane Dobnikar, poroča RTVSLO.

Ključni razlog za Gregoričev odstop Dobnikar vidi v blokadi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta. "Minister je dal v dveh nedavnih izjavah za javnost nedvoumno vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita," je spomnil. "Po ministrovih izjavah ne vemo več, kaj je sploh naša funkcija," je poudaril Dobnikar.

Ključni razlog za Gregoričev odstop Dobnikar vidi v blokadi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta.

Čeprav ima svojo odstopno izjavo že spisano tudi v. d. direktorja Brane Dobnikar, pa namerava počakati predvidoma do prihodnjega torka, ko se bo sešel z ministrom za zdravje. Ta se je na Gregoričev odstop namreč odzval s povabilom na sestanek. Poleg Gregoriča je kot član sveta inštituta odstopil tudi Andrej Robida, je dodal Dobnikar.

Minister za zdravje Samo Fakin obžaluje odstop predsednika sveta zavoda pred končno odločitvijo o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami, so sporočili z ministrstva.

Poslanci SDS-a, NSi-ja in SNS-a pa medtem zahtevajo odreditev parlamentarne preiskave na področju zdravstva. Med drugim želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške srčne kirurgije ne deluje varno in kakovostno ter je postal "nacionalna katastrofa". Raziskati želijo tudi po njihovem mnenju neurejeno področje nabav in upravljanja medicinske opreme.

Na ministrstvu za zdravje so odstopno izjavo Igorja D. Gregoriča z mesta predsednika sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) prejeli 27. novembra. 

Minister Fakin je že predlagal, da program otroške kardiokirurgije ostane znotraj ljubljanskega kliničnega centra, kjer so se po njegovih besedah v zadnjih mesecih razmere stabilizirale in kjer je kritična masa medicinske stroke, opreme in prostorov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek