REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina in Rusija rožljata z orožjem, Porošenko razglasil vojno stanje

Ukrajina in Rusija rožljata z orožjem, Porošenko razglasil vojno stanjePetro Porošenko | VIR: Pixsell

Moskva in Kijev nadaljujeta medsebojne obtožbe za včerajšnji pomorski incident v Črnem morju po tem, ko je Rusija včeraj zasegla dve manjši ukrajinski vojaški ladji in vlačilec, ki naj bi kljub opozorilom nezakonito vpluli v ruske teritorialne vode.

Na ukrajinska plovila so tudi streljali in po navedbah kijevskih oblasti ranili šest ukrajinskih vojakov, od tega dva huje. Moskva to zanika in trdi, da so bili ranjeni trije.

'Pozivamo zahodne sponzorje Kijeva, da umirijo tiste, ki skušajo pridobiti politične točke na vojaški histeriji,' je opomnil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Spor med državam tli od leta 2014, ko si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes podpisal izvršni ukaz o razglasitvi 60-dnevnega vojnega stanja v Ukrajini. Da bo dekret stopil v veljavo, ga mora potrditi še ukrajinski parlament, ki naj bi o tem odločal danes.

Kijev je zahodne države sicer pozval k sprejemu"vseh potrebnih ukrepov za odvrnitev agresorja z uvedbo novih in okrepitvijo obstoječih sankcij (proti Rusiji)."

Ukrajina, vojaki

Porošenko je na današnjem zasedanju ukrajinskega varnostnega sveta obtožil ruske oblasti, da so v nasprotju z mednarodnim pravom"brutalno pridržale ukrajinske mornarje." Zahteval je njihovo takojšnjo izpustitev kot tudi vrnitev zaseženih ladij ter Moskvo pozval k zmanjšanju napetosti.

Najnovejši incident v Črnem morju vzbuja skrbi, da bi lahko prišlo do širšega vojaškega konflikta med državama, med katerima so odnosi izredno napeti po padcu proruskega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča. Mesec dni kasneje si je Rusija priključila Krim, poleti pa je nato izbruhnil še konflikt na vzhodu Ukrajine s proruskimi uporniki, ki je zahteval že več kot 10.000 življenj.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je za incident z ukrajinskimi vojaškimi ladjami v Kerškem prelivu okrivil Kijev. Zatrdil je, da je šlo za načrtovano provokacijo ukrajinskih oblasti, ki so očitno (tako kot vedno) računale na "slepo podporo ZDA in Evrope."

Lavrov je opozoril, da je Ukrajina kršila mednarodne norme z "nevarnimi metodami, ki so ogrozile normalno gibanje ladij na območju."

Lavrov je opozoril, da je Ukrajina kršila mednarodne norme z "nevarnimi metodami, ki so ogrozile normalno gibanje ladij na območju."

"Pozivamo zahodne sponzorje Kijeva, da umirijo tiste, ki skušajo pridobiti politične točke na vojaški histeriji," je opomnil Lavrov, pri tem pa namignil na to, da je bil incident načrtovan pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini prihodnje leto. Po njegovi oceni ni dvoma, da je bil incident namerno izzvan in izveden na ukaz ukrajinskega vodstva.

Ruske oblasti so po incidentu zaprle Kerški preliv, ki je edina povezava med Črnim in Azorskim morjem in ga lahko uporabljata tako Ukrajina kot Rusija. Danes so ga že odprle, promet pa naj bi potekal normalno.

Na zahtevo obeh držav se bo danes sestal Varnostni svet ZN, na izrednem srečanju pa se bo popoldne sestala komisija Nato-Ukrajina na ravni veleposlanikov v Bruslju. Srečanje je sklical generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg na zahtevo Porošenka, s katerim se je o incidentu danes pogovarjal po telefonu.

Stoltenberg je v pogovoru Porošenku izrazil polno podporo Nata suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, vključno s pravico plovbe v njenih ozemeljskih vodah v skladu z mednarodnim pravom, so sporočili iz Bruslja.

Na zahtevo obeh držav se bo danes sestal Varnostni svet ZN.

Več zaveznic Kijeva, med njimi Kanada in Litva, je obsodilo rusko agresijo proti Ukrajini. Zaskrbljenost zaradi rožljanja z orožjem v tem delu sveta je izrazila tudi Turčija in pozvala h končanju stopnjevanja napetosti. Peking je pozval Moskvo in Kijev k rešitvi nesoglasij z dialogom in posvetovanji.

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je strani pozval k izogibanju naraščanja napetosti v regiji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek