REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija dobila prvo generalko Alenko Ermenc

Slovenija dobila prvo generalko Alenko Ermencpahor in generalka Alenka Ermenc


Predsednik Borut Pahor je na dan Rudolfa Maistra povišal Alenko Ermenc v generalmajorko SV-ja, s čimer je postala prva slovenska generalka. Hkrati je z redom za zasluge pri ohranjanju spomina na Maistra odlikoval Zvezo društev generala Maistra in njenega ustanovitelja Milana Lovrenčiča.

Pahor je ob državnem prazniku spomnil, da mineva sto let, odkar je general Maister "s svojim vojaškim pogumom in narodno zavednim srcem ohranil Maribor in Spodnjo Štajersko kot Slovensko". "

Sto let pozneje je Slovenija ena najvarnejših držav na svetu. Tega ne pripisujem samo našim obrambnim silam, ampak celotnemu ustroju in življenju naše družbe in države. Toda tudi to državo smo po razglasitvi morali ubraniti z vojaško silo," je spomnil Pahor.

Pahor: To je edinstven trenutek zanjo, za Slovensko vojsko, za našo nacionalno in državljansko samozavest, za našo domovino in državo.

Poudaril je, da je bila med tedanjimi pripadnicami nastajajoče Slovenske vojske tudi Ermenčeva, ki je danes postala prva generalka Slovenske vojske.

"To je edinstven trenutek zanjo, za Slovensko vojsko, za našo nacionalno in državljansko samozavest, za našo domovino in državo," je prepričan predsednik.

Alenka Ermenc se je, kot veleva vojaški protokolarni ceremonial, preoblekla v jopič s činom generalmajorke in od Pahorja v dar prejela slovensko zastavo. V nagovoru je poudarila, da njeno pot "vodi ljubezen do domovine, očetnjave".

Ermenčeva, ki se je šolala doma in v tujini ter ima magistrski naziv iz mednarodnih študij, se je leta 1991 pridružila Teritorialni obrambi RS in bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo. V Slovenski vojski je zaposlena 27 let.

V utemeljitvi odlikovanja red za zasluge Zvezi društev generala Maistra, ki ga je Pahor podelil, pa so pojasnili, da je njihova najpomembnejša naloga ohranjanje spomina na Maistra.

Poudarili so, da zveze, ki praznuje 10 let in združuje 26 društev, ne bi bilo brez Milana Lovrenčiča, ustanovitelja Društva generala Maistra Ljubljana ter ustanovitelja zveze. 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek