REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropske borze navzdol, evro najnižje v letu in pol

Evropske borze navzdol, evro najnižje v letu in polBorza - New York oktober 2018

Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z rahlo negativnim predznakom. Analitiki tudi v nadaljevanju trgovanja ne pričakujejo opaznejših sprememb, saj bodo ameriške borze danes ostale zaprte. Znižal se je tudi tečaj evra, za katerega je treba odšteti najmanj od sredine leta 2017.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,40 odstotka in se giblje okoli 3217 točk.

Tečaj evra nadaljuje pot navzdol iz prejšnjega tedna.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,75 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,24-odstoten padec. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,39 odstotka.

Tečaj evra nadaljuje pot navzdol iz prejšnjega tedna. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,1240 dolarja, kar je najmanj od junija 2017. Evropska centralna banka je v petek opoldne določila referenčni tečaj evra še pri 1,1346 dolarja.

Analitiki med vzroki za negativna gibanja skupne evropske valute navajajo trden tečaj ameriškega dolarja, ki se že nekaj časa krepi na račun pričakovanj nadaljnjih zvišanj obrestnih mer v ZDA, po drugi strani pa je evro pod pritiskom zaradi spora med Evropsko komisijo in Italijo glede proračuna te članice EU.

Analitiki med vzroki za negativna gibanja skupne evropske valute navajajo trden tečaj ameriškega dolarja, ki se že nekaj časa krepi na račun pričakovanj nadaljnjih zvišanj obrestnih mer v ZDA.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes večinoma zvišali, a tudi tam jasnega trenda ni bilo opaziti. Borza v Tokiu je zabeležila 0,09-odstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 0,12 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite celo za 1,22 odstotka.

Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,01 odstotka in v Avstraliji za 0,27 odstotka, medtem ko se je osrednji indeks borze v Južni Koreji znižal za 0,27 odstotka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek