REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Danes 32. popotovanje po Levstikovi poti

Danes 32. popotovanje po Levstikovi poti

Z Valvasorjevega trga v Litiji ali izpred kulturnega doma v Šmartnem pri Litiji bodo med 6. in 9. uro na pot, ki je nastala na podlagi Levstikove literarne predloge, danes krenili pohodniki 32. mednarodnega popotovanja po Levstikovi poti. Prireditelji Levstikovega popotovanja od Litije do Čateža pri Trebnjem pričakujejo približno 15.000 pohodnikov.

Prireditelji Levstikovega popotovanja od Litije do Čateža pri Trebnjem pričakujejo približno 15.000 pohodnikov.

Predstavnik prirediteljev Rudi Bregar je povedal, da bo pohodnike približno 22-kilometrska pot najprej vodila skozi Slatno in Jelšo do Liberge in naprej do Preske, kjer se razcepi na severno in južno.

Severna vodi prek Grmad, skozi Gobnik do Moravč in cilja, južna, nekoliko lažja ter slikovitejša, pa prek Ježnega vrha, Primskovega in Razbor do cilja na Čatežu.

Razhodnjo, zaključno prireditev, ki se bo na čateškem vaškem trgu z nagovorom slavnostnega gosta, etnologa Janeza Bogataja, začela ob 13. uri, pripravlja Turistično društvo Čatež. Cilj prireditve bo odprt do 16. ure. Pohodniki se lahko na Levstikovo pot odpravijo le ob obvezni prijavi, pri kateri prispevek za posameznike znaša šest evrov in vključuje dnevnik Levstikove poti ter prigodno majico.

Zavod Levstikova pot bo tudi ob stojnici na cilju zbiral denarno pomoč za socialno ogrožene otroke v podružnični šoli s prilagojenim programom Osnovne šole Litija. Svoj delež so že prispevali domačini ob Levstikovi poti, od pohodnikov pa prireditelji pričakujejo po "kakšen evro".

S cilja na Čatežu bodo pohodnike po 11. uri do železniških postaj Litija in Šentlovrenc vozili posebni avtobusi, od tam pa redni vlaki ter iz Šentlovrenca ob 16. uri še izredni vlak proti Ljubljani. Udeleženci lahko vozovnico za vrnitev s posebnim avtobusom kupijo samo ob prijavi na startu ali cilju. Skupni znesek v tem primeru znaša 10 evrov, je še povedal Bregar.

Pohodniki naj bodo primerno oblečeni in obuti. Prireditelji še opozarjajo, da bo promet na Trgu svobode, Valvasorjevem trgu, Jerebovi in Levstikovi ulici v Litiji med 5. in 10. uro močno oviran. Za promet bo zaprt del Valvasorjevega trga in del Levstikove ulice. Vožnja avtobusov bo po navodilih organizatorjev dovoljena po delu Valvasorjevega trga in Jerebovi ulici.

Osebna vozila bodo pohodniki lahko pustili ob kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji. Na cilju parkirnih mest za osebne avtomobile ne bo oz. bo tam parkiranje zanje prepovedano. Za avtobuse s prijavljenimi skupinami bodo poskrbeli organizatorji in jih usmerili na mesto za avtobuse na Čatežu pri Trebnjem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek