REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cerar o NLB: Pričakoval sem višjo ceno, a Slovenija je izpolnila zavezo

Cerar o NLB: Pričakoval sem višjo ceno, a Slovenija je izpolnila zavezoMiro Cerar | VIR: Pixsell

Predsednik SMC in nekdanji premier Miro Cerar je pričakoval višjo ceno delnice NLB in prodajo celotnega deleža, ki je bil na voljo. A bistveno je, da je Slovenija izpolnila svojo zavezo in zaključila to zgodbo, je za STA navedel Cerar, ki upa, da prihajajo v banko lastniki z dobrimi nameni.

Predvsem pa Cerar upa, da je banka v novih lastnikih dobila dolgoročne partnerje, ki bodo razumeli potrebe slovenskega okolja.

Prodaja NLB od trenutka, ko je Alenka Bratušek z Evropsko komisijo podpisala zavezujoče dogovore, ni bila več stvar izbire, ampak dejstvo, od katerega se nismo več mogli umakniti. Drugače povedano: če banke ne bi prodali mi, bi jo Evropska komisija.

"Prodaja NLB od trenutka, ko je Alenka Bratušek z Evropsko komisijo podpisala zavezujoče dogovore, ni bila več stvar izbire, ampak dejstvo, od katerega se nismo več mogli umakniti. Drugače povedano: če banke ne bi prodali mi, bi jo Evropska komisija," je v izjavi za STA spomnil Cerar.

V SMC so po njegovih navedbah tudi javno večkrat povedali, da tako težka zaveza Evropski komisiji ni bila potrebna, pa tudi, "da smo skupaj z izvrševanjem prodajnega postopka v paketu dobili tudi kup nerešenih tveganj, vezanih na delovanje predhodnice NLB na Hrvaškem". Vse to je prodajni postopek po njegovih navedbah zavleklo in otežilo. "No, danes je zaključen," je še dodal predsednik SMC.

Cena za delnico NLB je v postopku IPO postavljena pri 51,50 evra, torej na spodnji meji cenovnega razpona, določenega med 51,50 in 66 evrov.

Cena za delnico NLB je v postopku IPO postavljena pri 51,50 evra, torej na spodnji meji cenovnega razpona, določenega med 51,50 in 66 evrov. Država je v tem postopku za zdaj prodala 59,1 odstotka delnic NLB, s čimer bi iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov. Ob uveljavitvi posebne stabilizacijske opcije bo delež narasel na 65 odstotkov, izkupiček za državo pa na 669,5 milijona evrov.

Cena za delnico NLB za analitike ni presenečenje. Bruselj pozdravlja izvajanje zavez slovenskih oblasti glede NLB, vlada pa je za zdaj brez odziva na izplen prodaje NLB.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek