REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec pozval k razvoju vojske zaradi nas samih

Šarec pozval k razvoju vojske zaradi nas samihOklepnik Boxer

Premier Marjan Šarec je med današnjim delovnim obiskom na obrambnem ministrstvu poudaril, da je treba obrambno-varnosti sistem graditi in ustrezno financirati zaradi nas samih in ne zaradi zveze Nato. Ob tem je prek videokonference nagovoril tudi slovenske vojake na misijah v tujini.

"Slovensko vojsko je treba spraviti na višji nivo glede opremljenosti in kadrovske popolnjenosti ne zaradi Nata, ampak zaradi nas samih," je poudaril na novinarski konferenci z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem. "Slovenska vojska je namreč eden izmed temeljev slovenske državnosti," je izpostavil.

Tudi Erjavec se je zavzel za več sredstev za obrambni sistem, tako za Slovensko vojsko kot tudi sistem zaščite in reševanja, saj varnost ni več samoumevna. "Soočamo se z različnimi varnostnimi izzivi, kot so kibernetske grožnje, hibridne grožnje, grožnja pa so lahko tudi masovne migracije," je poudaril.

Glede projekta nakupa osemkolesnikov boxer je ob tem minister izpostavil, da je razprava o tem, ali jih potrebujemo ali ne, brezpredmetna.

Glede projekta nakupa osemkolesnikov boxer je ob tem minister izpostavil, da je razprava o tem, ali jih potrebujemo ali ne, brezpredmetna. Modernizacija in razvoj brez teh sredstev ne bosta mogoča, je pojasnil.

Napovedal je, da na ministrstvu pripravljajo belo knjigo, kjer bodo konkretizirali razvoj vojske in tudi varnostnega sistema v okviru ministrstva. Predvidoma bo sprejeta prihodnje leto.

Premier je v okviru današnjega obiska na obrambnem ministrstvu nagovoril tudi pripadnike Slovenske vojske na mednarodnih misijah in operacijah, ki se jim je v imenu vlade zahvalil za njihovo delo. "Tukaj Slovenija celo nadpovprečno izpolnjuje svoje zaveze, kar znajo ceniti tudi v tujini," je povedal na novinarski konferenci.

Tudi Erjavec je poudaril, da mednarodna skupnost ugotavlja, da slovenski pripadniki dobro opravljajo svoje naloge. Tudi na Natovi vaji Trojni stik, ki v teh dneh poteka na Norveškem, so se izkazali kot odlični vojaki, ki v celoti izpolnjujejo svoje obveznosti, je dodal.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek