REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahor ob shodu v Trstu opozoril na pomen miru in demokracije

Pahor ob shodu v Trstu opozoril na pomen miru in demokracijeBorut Pahor / VIR: STAfoto

Predsednik republike Borut Pahor se je odzval na današnji shod neofašistov v Trstu. Po robu se jim lahko postavimo samo z vztrajno gradnjo demokracije, je sporočil prek Twitterja. Kot je napovedal, bo o tem in drugih pomembnih stvareh za mir in demokracijo govoril tudi na petkovi osrednji slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne.

"V prejšnjem stoletju so trije totalitarizmi za seboj pustili strašno sled trpljenja, tudi fašizem, ki ga nameravajo danes obujati na zborovanju v Trstu," je v tvitu zapisal Pahor.

Demokratična javnost, evropska in z njo slovenska, je po njegovih besedah zelo občutljiva, zaskrbljena in jezna zaradi njihovega oživljanja.

Demokratična javnost, evropska in z njo slovenska, je po njegovih besedah zelo občutljiva, zaskrbljena in jezna zaradi njihovega oživljanja. "Po robu se jim lahko postavimo samo z vztrajno gradnjo demokracije, ki omogoča svobodo govora in izražanja različnih prepričanj, ne pa tudi s svobodo sovraštva," je dodal.

Opozoril je še, da mir in demokracija nista dana za zmeraj in se ne prenašata z geni, temveč z našimi vsakokratnimi ravnanji. "Imamo pravico do svobode, ki pa je omejena s svobodo drugega. Zato ravnajmo strpno in gradimo sožitje, znotraj narodov in med njimi," je pozval.

O tem in drugih pomembnih stvareh za mir in demokracijo bo Pahor govoril tudi na osrednji slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, ki bo v petek opoldne pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na pokopališču Žale v Ljubljani.

V Trstu danes poteka shod italijanskega skrajnega desničarskega gibanja CasaPound, ki so ga pripravili ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni. Hkrati poteka tudi shod nasprotnikov neofašizma. Varnostni ukrepi v mestu so zelo poostreni, o izgredih pa za zdaj ne poročajo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek