REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sojenje Radanu danes z zaključnimi besedami obrambe

Sojenje Radanu danes z zaključnimi besedami obrambeIvan Radan, foto: STA

Sojenje nekdanjemu zdravniku na nevrološki kliniki Ivanu Radanu, ki mu tožilstvo med drugim očita štiri uboje bolnikov, se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču danes nadaljevalo z zaključnimi besedami obrambe. Tožilka Katarina Bergant je sodišču v ponedeljek predlagala izrek enotne kazni 20 let zapora in prepovedi opravljanja zdravniškega poklica.

Na vprašanje, ali meni, da Radanu v postopku ni bilo nič dokazano, je odgovoril, da bo sodišče povedalo, kaj je bilo dokazanega.

Kot je po zaključnih besedah obrambe ocenil Radanov odvetnik Gorazd Fišer, za kakršnokoli kazen sploh ni pogojev. Na vprašanje, ali meni, da Radanu v postopku ni bilo nič dokazano, je odgovoril, da bo sodišče povedalo, kaj je bilo dokazanega.

Bergantova je v zaključnih besedah opozorila na stalno spreminjanje obdolženčevih zagovorov, ki jih je prilagajal glede na stanje, ugotovljeno na obravnavah. Kritična je bila tudi do avstrijskega izvedenca Wolfganga Krölla, ki je po njenih oceni presegel svoja pooblastila, ko je v pričanju komentiral stranke v postopku, direktno napadal tožilstvo in žalil strokovno pričo tožilstva.

Po zadnji obravnavi je tožilstvo očitke kaznivih dejanj umora štirih bolnikov prekvalificiralo v uboje, za katere je zagrožena bistveno nižja kazen. Radana obtožnica sicer bremeni še neupravičenega slikovnega snemanja, ponarejanja dokumentov in zlorabe uradnega položaja.

O aferi Radan so mediji prvič poročali januarja 2015, sojenje pa se je začelo leto kasneje. Izrek sodbe je predviden 6. novembra.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek