REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Verniki v Turčiji 37 let molili obrnjeni v napačno smer

Verniki v Turčiji 37 let molili obrnjeni v napačno smerFoto: Reuters

Pri prakticiranju islama je zelo pomembno, da verniki molijo zmeraj v smeri Meke. Danes je to bistveno lažje, saj lahko to smer hitro pokažejo tudi ure, telefoni in druge naprave. Včasih pa je bilo drugače in prav to je povzročilo precej razburjenja v neki vasi na vzhodu Turčije. V tej vasi so se namreč dolga leta širile govorice, da verniki ne molijo v pravi smeri. 

Vernikom smo razložili situacijo in večina se jih je pozitivno odzvala na našo rešitev.

Lokalni mufti Isa Kaja se je odločil, da govoricam pride do dna. Ko pa se je o tem pozanimal v uradu regionalnega muftija je radovedni imam slišal slabe novice.

Izkazalo se je, da so govorice točne in da ima mošeja, zgrajena leta 1981, resno konstrukcijsko težavo zaradi napake v tlorisu tal, tako da je bila niša v zidu mošeje, ki naj bi kazala v smer Meke, dejansko usmerjena v napačno smer. V bistvu je »zdrsnila iz smeri« za okoli 30 stopinj.

Črte v mošeji Turčija Vir:TR

Da ne bi po 37 letih molitev v napačni smeri nadaljevali s to prakso, so v mošeji našli praktično in enostavno rešitev, zaradi katerih ni treba na novo postavljati kar celotne mošeje. Na tleh mošeje so z namreč belimi črtami označili pravo smer Meke.

»Vernikom smo razložili situacijo in večina se jih je pozitivno odzvala na našo rešitev,« je kaja dejal Isa Kaja za agencijo Demiroren, ki jo povzema časnik Hurriyet. Toda to je le začasna rešitev. V prihodnosti bodo namreč vendarle ponovno oblikovali tudi celotno strukturo mošeje. Če so imele skoraj štiri desetletja napačno usmerjene molitve kakšne slabe posledice zas vernike - pa za zdaj ne poročajo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek