REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poljsko vrhovno sodišče sodnike pozvalo, naj se vrnejo na delo

Poljsko vrhovno sodišče sodnike pozvalo, naj se vrnejo na deloGlavno mesto Poljske Republike - Varšava

Po razsodbi Sodišča EU, da mora Poljska takoj zaustaviti prisilno upokojevanje sodnikov vrhovnega sodišča, je predsednica sodišča 23 sodnikov pozvala, naj se vrnejo na delo.

"Sodnike, ki so se bili prisiljeni upokojiti po novem zakonu, smo pozvali, naj se vrnejo na delovna mesta," je danes potrdila predsednica vrhovnega sodišča Malgorzata Gersdorf.

Nekaj sodnikov se je na delo vrnilo že danes, je po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnil tiskovni predstavnik sodišča Michal Laskowski.

Z novim zakonom, ki znižuje upokojitveno starost sodnikov Poljska krši temeljne demokratične vrednote, še posebej načelo neodvisnosti sodstva.

Evropska komisija je septembra pred Sodiščem EU sprožila postopek proti Poljski zaradi aprila letos uveljavljenega zakona, ki znižuje upokojitveno starost sodnikov vrhovnega sodišča s 70 na 65 let. Z zakonom po prepričanju Bruslja Poljska krši temeljne demokratične vrednote, še posebej načelo neodvisnosti sodstva.

Sodišče v Luksemburgu je v petek sprejelo začasno odredbo, s katero je od Varšave zahtevalo začasno zaustavitev spornega prisilnega upokojevanja sodnikov in razveljavitev že izvedenih upokojitev po novem zakonu. Do dokončne odločitve sodišča je Poljski prepovedalo tudi kakršnokoli nadomestno imenovanje vrhovnih sodnikov.

Znižana upokojitvena starost sodnikov sicer zadeva tudi predsednico vrhovnega sodišča Malgorzato Gersdorf, ki bi morala po tem zakonu predčasno končati svoj šestletni mandat, določen v ustavi.

Do dokončne odločitve sodišča je Poljski prepovedalo tudi kakršnokoli nadomestno imenovanje vrhovnih sodnikov.

Kot je danes dejal tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča Laskowski, je Gersdorfova k vrnitvi na delovna mesta pozvala 23 sodnikov, ki so stari 65 let ali starejši, med njimi pa je tudi ona sama.

"Danes so nekateri sodniki prišli v službo, druge pričakujemo jutri ali dan kasneje," je dejal.

Poljska je zaradi sporne reforme pravosodja, ki jo izvaja vladajoča poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS), pod drobnogledom Bruslja od konca leta 2015.

Evropska komisija ocenjuje, da reforma krši načelo neodvisnosti sodstva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek