REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

United Group vendarle uspel začasno zadržati odločbo AVK v zadevi Sport Klub

United Group vendarle uspel začasno zadržati odločbo AVK v zadevi Sport KlubTelemach

Vrhovno sodišče je v sporu med skupino United Group in AVK, ki ji je naložila, da mora odprodati 13 športnih programov iz sheme Sport Klub, odločilo, da United Group lahko do pravnomočnosti takšne odločbe AVK opravlja svojo dejavnost izdajanja športnih programov, so danes sporočili z vrhovnega sodišča.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je 4. septembra izdala odločbo, s katero je ugotovila, da je lastništvo programov, ki jih je United Group kupil od družbe S.C. IKO Poland, v nasprotju s pravili konkurence in jo je zato prepovedala. Skupini United Group, lastnici Telemacha, je naložila, da mora odprodati 13 športnih programov iz sheme Sport Klub.

AVK je skupini United Group, lastnici Telemacha, naložila, da mora odprodati 13 športnih programov iz sheme Sport Klub.

United Group je na upravno sodišče vložil tožbo, o kateri to še ni odločilo, in zahtevo za izdajo začasne odredbe, ki jo je to sodišče zavrnilo. Vrhovno sodišče pa je sedaj odločitev upravnega sodišča spremenilo tako, da je zahtevi za izdajo začasne odredbe ugodilo ter odločilo, da se izvršitev odločbe agencije odloži do izdaje pravnomočne odločbe v tem upravnem sporu.

Kot so pojasnili na vrhovnem sodišču, so predlagatelji zahteve za izdajo začasne odredbe v skladu z zakonom o upravnem sporu "izkazali težko popravljivo škodo, ki bi jim nastala, če bi se odločba agencije izvršila", medtem ko nasprotna stranka navedenega "ni uspešno izpodbila oz. ni ustrezno utemeljila prizadetosti javne koristi in koristi nasprotnih strank".

V United Groupu so ob izdaji odločbe AVK ocenili, da ta ne spoštuje osnovnih standardov predpisanih postopkov, da so na odločbo čakali pet let, da je izjemno diskriminatorna, da ni v skladu s pravnim redom EU, saj ozko opredeljuje trg, in da je nesorazmerna z zahtevo po spremembi lastništva.

V United Groupu so ocenili, da AVK ne spoštuje osnovnih standardov predpisanih postopkov, da so na odločbo čakali pet let, da je ta izjemno diskriminatorna, da ni v skladu s pravnim redom EU.

AVK je zadevo pod drobnogled vzela, ko so naročniki Siol TV začasno ostali brez športnih programov Sport Klub, ker je podjetje Adria Media, ki je ekskluzivno tržilo te programe in je del skupine United Group, od Telekoma Slovenije zahtevalo neprimerljivo višje finančne pogoje. V istem času pa je Telemach nemoteno predvajal športne programe Sport Klub.

United Group sicer želi prek podjetja Slovenia Broadband kupiti Pro plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A.

AVK v tej zadevi še ni odločila, v United Group na to čakajo več kot eno leto.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek