REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nizozemski obveščevalci preprečili ruski kibernetski napad na OPCW

Nizozemski obveščevalci preprečili ruski kibernetski napad na OPCWNovičok, druga dvojna zastrupitev Vir:Pixell

Nizozemski obveščevalci so aprila preprečili ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu in izgnali štiri ruske agente, so danes sporočile nizozemske oblasti.

Po navedbah nizozemskih oblasti so Rusi parkirali avto, poln elektronske opreme, na parkirišču hotela poleg zgradbe OPCW v Haagu, od koder naj bi poskušali vdreti v računalniški sistem organizacije.

OPCW preiskuje napad z živčnim strupom novičok na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, ki se je zgodil marca v britanskem Salisburyju.

Štirje osumljenci, med katerimi je bil tudi strokovnjak za informacijsko tehnologijo, so imeli diplomatske potne liste.

Kot so danes sporočile nizozemske oblasti, so imeli štirje osumljenci, med katerimi je bil tudi strokovnjak za informacijsko tehnologijo, diplomatske potne liste.

Nizozemski preiskovalci so ugotovili, da je bil prenosni računalnik, ki so ga zasegli osumljencem, v preteklosti uporabljen v Maleziji, Braziliji in Švici.

V Maleziji so ga uporabili proti preiskavi sestrelitve letala malezijske družbe Malaysia Airlines nad vzhodno Ukrajino leta 2014, pri čemer je umrlo vseh 298 ljudi na krovu.

Mednarodni preiskovalci so ugotovili, da je raketa, s katero je bilo sestreljeno malezijsko letalo, pripadala ruski vojski.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek