REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V sojenju Radanu znova o EKG posnetkih srca ob vbrizganju kalija

V sojenju Radanu znova o EKG posnetkih srca ob vbrizganju kalijaIvan Radan

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se bo v danes nadaljevalo sojenje zdravniku Ivanu Radanu, ki mu tožilstvo med drugim očita umore štirih bolnikov. Mnenje naj bi znova soočila avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll in priča tožilstva Mateja Lopuh. Sojenje se vleče že od januarja 2016, Radan ga je sprva spremljal iz pripora, od maja 2016 pa s prostosti.

Pred poletjem so na sodišču predvajali tri EKG posnetke srca ob usmrtitvi prašičev, ki so jih na ponudbo izvedenca posneli v Avstriji. 

Pred poletjem so na sodišču predvajali tri EKG posnetke srca ob usmrtitvi prašičev, ki so jih na ponudbo izvedenca posneli v Avstriji. Kröll je na podlagi teh posnetkov pojasnjeval, kakšne so razlike pri bitju srca ob aplikaciji kalija in izkrvavitvi, kar naj bi ponazarjalo delovanje srca ob naravni smrti.

Avstrijski izvedenec je možnost eksperimenta na prašičih ponudil zato, ker se ni strinjal s slovensko pričo tožilstva, strokovnjakinjo za paliativno oskrbo Matejo Lopuh, glede obnašanja srca v primeru smrti zaradi kalija. To je relevantno zato, ker tožilstvo Radana obtožuje, da je enemu od bolnikov vbrizgal kalij, zaradi česar naj bi bolnik umrl.

To je relevantno zato, ker tožilstvo Radana obtožuje, da je enemu od bolnikov vbrizgal kalij, zaradi česar naj bi bolnik umrl.

Po tej smrti je tudi vzniknila afera, kriminalisti pa so takrat pod drobnogled vzeli smrti še ostalih bolnikov, ki jih je zdravil Radan. Ob prikazovanju EKG posnetkov prašičev Lopuhova ni bila navzoča, zato naj bi s Kröllom mnenji soočila tokrat.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek