REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Matjaž Sluga evropski prvak v natančnem pristajanju z jadralnimi padali

Matjaž Sluga evropski prvak v natančnem pristajanju z jadralnimi padaliBolgarski padalec

V Kobaridu se je v petek končalo evropsko prvenstvo v natančnem pristajanju z jadralnimi padali, ki je bilo za slovenske tekmovalce izjemno uspešno. Naslov evropskega prvaka je ubranil Matjaž Sluga, Jaka Gorenc je dosegel drugo in Matjaž Ferarič tretje mesto. Slovenci so zmagali tudi v ekipnem tekmovanju pred Češko in Srbijo.

Med ženskami sta največ natančnih skokov zbrali Čehinja Ivana Balakova in Marketa Tomaškova, Britanka Katie Sykes pa se je uvrstila na tretje mesto.

Evropsko prvenstvo sta pripravili domače Društvo Adrenalin in Klub jadralnih padalcev Krokar iz Železnikov, ob pomoči Letalske zveze Slovenije, Občine Kobarid, Fundacije Poti miru v Posočju in Zavoda za turizem Dolina Soče.

Najboljši dosežek je "ničla", podobno kot pri klasiki, seštevki rezultatov po posameznih serijah se nekoliko razlikujejo.

Po besedah vodje tekmovanja Igorja Eržena je prvenstvo ob izjemno ugodnih vremenskih razmerah in dobrem sodelovanju z lokalno skupnostjo odlično uspelo, zato že razmišljajo o nadaljnjih projektih, kot je organizacija svetovnega prvenstva.

Disciplina natančno pristajanje v jadralnem padalstvu je sorodna disciplini skokov na cilj v klasičnem padalstvu. Največja razlika je seveda v padalih, jadralni padalci namreč uporabljajo jadralna padala, njihova začetna točka je primerna vzpetina nad doskočiščem (ciljem), do nje za letenje potrebujejo tudi več časa, medtem ko se pri klasičnem padalstvu skače iz letala.

Najboljši dosežek je "ničla", podobno kot pri klasiki, seštevki rezultatov po posameznih serijah se nekoliko razlikujejo. Slovenski jadralni padalci tudi v tej disciplini dosegajo vrhunske rezultate, a je ta padalska panoga nekoliko manj prisotna v javnosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek